Den årliga prisjämförelsen brukar väcka uppmärksamhet och i år besökte och jämförde representanter från PRO (Pensionärernas riksorganisation) 535 butiker i Sverige – både stora och små.

När resultatet presenterades visade den att Ica Supermarket i Bagarmossen hade landets dyraste matkasse utifrån de varor PRO valt ut. Här kostade matkassen 1 050 kronor. Coop i Bagarmossen, med en matkasse för 1 002 kronor, hamnade också bland de dyrare på plats 499. Några fler butiker mellan Skärmarbrink och Skarpnäck har inte kollats. Men landets billigaste matkasse för 811 kronor hittade PRO i en Ica-butik i Kungsbacka.

Handlaren: "Annat som är billigt"

I den lokala facebookgruppen Bagis! har listan gett upphov till debatt. Bagarmossens Ica-handlare Jimmy Norén tycker att butikens placering i listan är olycklig, men han menar också att den ger allmänheten fel bild av butikens generella prisnivå.– Jag har en annan prisstrategi med låga priser på vardagsvaror som säljer mycket här. Vi säljer till exempel grillad kyckling året runt för 39.90 kronor och det är billigare än de flesta. Jag satsar också på mängdrabatter som ger lågt pris utslaget på varje vara.

Pensionärsrabatt två dagar

Jimmy Norén har inte gått igenom hela listan än, men har hittat en felaktighet i början av listan där kontrollanterna skrivit upp priset för ekologiska äpplen för 49,75 kronor, i stället för Royal Gala för 24,95 kronor.– Där ska vi ner 25 kronor och lägger du till att vi har fem procents rabatt för pensionärer både tisdagar och onsdagar så kommer vi ännu lägre, säger han.

Men Jimmy Norén tar butikens placering på listan på allvar.– Det är så klart inte bra PR. Vi har många pensionärer som handlar här och vi kommer se över priserna på de här varorna. Vi vill vara en del av lokalsamhället och sponsrar också BKBK. Men vi kan inte ligga i samma pris som de stora butikerna.

PRO som ligger bakom jämförelsen hoppas att listan ska bidra till att hålla priserna nere.

– Vi pensionärer får räkna med att de lokala butikerna är lite dyrare, men vi hoppas de ser över prisbilden. De är värdefulla för oss och vi vill att de finns kvar. Folk ska inte behöva åka till ett köpcentrum, säger Anita Johansson som samordnar undersökningen i Stockholmsdistriktet.