– De har jobbat jättemycket med det här i skolan och nu är det total schackfeber. De är i extas, de spelar non-stop. Jag brukar vinna över min dotter, men nu senast vi spelade vann hon i fyra drag! säger Maja Ernemo, förälder till en av eleverna i 4C.

Allt är emellertid inte frid och glädje, för det kostar 4 500 kronor per klass att vara med i finalen.

– Vi fick mejl om att de hade gått vidare, det var ju ”jihoooo”, men skolan tar inget ansvar för att ta dem till finalen visade det sig, säger Maja Ernemo.

Tog saken i egna händer

Hon ringde till kommunen för att höra om de kunde hjälpa till.

– Man kan inte låta dem tävla och sedan inte ta dem till finalen, tycker jag. Jag sa till kommunen att det är väl bara att hosta upp och göra en grej av det – att Helenelundsskolan är bästa skolan!

Men det blev nej. I stället tog Maja Ernemo själv tag i saken och samlade in pengar från föräldrarna så att i alla fall klass 4C skulle kunna komma iväg.

– Alla betalade 250 kronor var, så nu räcker det till segerfika också. Vi kan fira i Regnbågsparken! säger Maja Ernemo.

"Föräldrarna som måste arrangera"

Helenelundsskolans rektor Pia Westergren förklarar att hennes grundhållning är att aktiviteter som skolan arrangerar ska vara avgiftsfria, men att finalspelet i Uppsala är helt frivilligt och ligger på en helg.

– Då blir det föräldrarna som måste arrangera det här. Men nu ser det ut som att elever från alla tre klasserna kommer iväg i alla fall. Det är roligt att vi har så fantastiska elever och att Turgay Kavak här på skolan har varit så engagerad. Han ser till att det spelas mycket schack på fritids och Schackförbundet har varit här och spelat schack med alla klasser, säger hon.