Truppgymnastik har blivit en av de mest populära tävlingsformerna under SM-veckan i gymnastik, enligt Gymnastikförbundet, och i Umeå Energi Arena möttes de tävlande lagen av en stor publik när finalerna i grenen avgjordes den 2 juli.

På plats från Brommagymnasterna fanns både damlaget och herrlaget, för att göra upp i respektive klasser.

På tävlingsgolvet bjöds det på svåra volter och truppgymnastik på högsta nivå från väldigt många av lagen, enligt rapporter från arenan.

Damlaget vinnare

Bäst av alla i damklassen blev dock slutligen Brommagymnasterna – som efter en stark prestation i alla tre grenar lyckades försvara SM-guldet från 2022, med totalpoängen 55,075.

– Det känns jättebra, jättekul! Vi har tränat inför det här så länge så det är bara skönt att äntligen få visa upp vad det är vi har tränat på. Jag skulle säga att både trampett och fristående stod ut för oss i dag och jag är så stolt över vår lagsammanhållning, sa Disa Dahl, medlem i laget, till Gymnastikförbundet efteråt.

Andraplatsen gick till GK Motus-Salto från Malmö som slutade på 52,600 poäng. Trea blev GK Engelholmsgymnasterna, 48,900 poäng.

I år fungerade SM som kval till de nordiska mästerskapen: en tävling för klubblag, som avgörs på Island i november. I och med vinsten är både Brommagymnasternas damer och tvåorna i klassen kvalificerade.

Även herrarna på pallen

Under de senaste tretton åren har Brommagymnasternas herrar kunnat stoltsera med sammanlagt tio guld – det senaste i fjol.

I år fick de dock se sig besegrade av både KFUM från Stockholm, som vann guldet med 61,300 poäng, och GF Fram från Helsingborg, som tog hem andraplatsen på 60,200 poäng.

Brommagymnasterna slutade på bronsplats med 56,950 poäng, och lyckades därmed inte kvalificera sig för de nordiska mästerskapen.