Oskar Edlund från Täby IS kammade hem silvret i 400 meter häck. Moa Granat vann silver på sitt första junior-EM någonsin. Foto: Carl-Johan Alm/Karin Olsson Westergren

Dubbla EM-silver i häck till norrort

Oskar Edlund från Täby IS och Moa Granat från Vallentuna FK tog hem varsin medalj i junior-EM som hölls i mitten av juli. Säsongen innan mästerskapet har sett lite olika ut för dem. "Det känns lite velat", säger Oskar.

  • Publicerad 11:42, 2 aug 2021

Det känns kul att ta silver efter säsongen jag haft.

Den 15-18 juli avgjordes junior-EM i friidrott i Tallinn, Estland. Silvret regnade över norrort när både Oskar Edlund från Täby IS och Moa Granat från Vallentuna FK tog hem varsin andraplats i 400 meter häck.

Tävlingssäsong med förhinder

För Oskar Edlund har träningssäsongen kantats av coronasjukdom och en skadad höft. En vanlig säsong brukar han även försöka delta i fyra eller fem tävlingar innan mästerskapet. Men i år blev det bara två tävlingar varav han fick springa det ena loppet helt ensam och föll på det andra.

–  Det känns kul att ta silver efter säsongen jag haft. Men väl där hade jag siktet inställt på att vinna. Det är alltid bittert med ett silver men nu i efterhand kan jag se på det med mer stolthet, säger Oskar Edlund.

Den skadade höften gjorde sig påmind även under EM:et.

– Jag är fortfarande inte helt hundra. Jag fick ta smärtstillande under hela mästerskapet, säger han.

"Jag kände mig redo"

För Moa Granat från Vallentuna FK har säsongen flutit på betydligt smidigare både vad gäller träningen såväl som uppladdningen inför loppet.

– Det kändes bra i kroppen och jag kände mig redo. Jag tror det var det bästa jag kunde springa med förutsättningarna jag hade. Jag är jättenöjd, säger säger hon.

Moa har även hunnit med ett SM-silver i samma gren. Men i år var första gången hon deltog i junior-EM.

–  Det var mitt första internationella mästerskap. Det var en cool tävling att vara med på och en väldigt inspirerande och häftig upplevelse, säger Moa Granat.