När Alfred Holmlund kom till sin verkstad i Stockby hantverksby kunde han inte tro sina ögon. De tunga metalldörrarna var upprivna från porten och låg slängda på marken. I verkstaden hade hyllorna rensats på datorer, sticksågar och borrmaskiner. Allt i mässing och koppar var borta.

– Helt jäkla brutalt. Det såg ut som ett bombnedslag, säger Alfred Holmlund.

I lokalen bredvid ligger Lidingö Elektriska som också blivit av med kabel för stora summor, enligt Alfred.

Han ringde till polisen som ska ha uppgett att han skulle vända sig till sitt försäkringsbolag.

En halv miljon att ersätta

– Jag är förvånad över att polisledningen inte prioriterar sådana här brott. Det som stulits är värt upp till 100 000 kronor. Portarna kommer att kosta omkring 400 000 kronor att byta ut. Det är jättetråkigt, säger han.

Han har lämnat in en anmälan till polisen och hoppas på att gärningsmännen ställs till svars.

Thommy Brännström, kommunpolis Lidingö stad, kan inte svara på varför polisen inte åkte till brottsplatsen.

– Det normala är att vi åker på inbrott, gör en brottsplatsundersökning och letar efter spår. Det var väldigt märkligt att vi inte var på plats den här gången. Jag förstår att de inte är helt nöjda, säger han.

Hur kommer ni att ­arbeta framöver?

– Nästa gång kommer vi att vara tydligare och mer förklarande till varför vi inte kommer att besöka brottsplatsen om vi nu landar i det av någon anledning.

Den 14 juli tillkännagjorde lokalpolisen i Norrmalm att de har en ökad tillsyn på ­Lidingö i sommar.

– Jämför man med tidigare somrar har det inte skett fler brott just i år. Men vi vill bibehålla den trenden. Vi fortsätter med en ökad tillsyn både i uniform och civilt.