Oron har under lång tid hängt över Bredängsbon Marit Bergman. Som mamma till 11-årige Marios och 4-årige Juni är tankar om deras framtid och klimathotet ständigt närvarande. 

– Jag har svårt att skriva om något annat. Hur ska man förhålla sig till det faktum att vi lever i en tid med en massiv klimatkollaps och massutdöende, säger hon.

Flera av texterna på henne nya album är mörka och handlar om de känslor som växer fram ur det. Men samtidigt bär många av dem ett hopp. ”Satt du bland stjärnor och såg på oss där. Visste du att det var precis här, du skulle bli verklig. Juni, tänk att du kom, Juni, allting har börjat om” lyder några av textraderna i Juni - en hyllningssång som hon skrev till sin dotters namngivning.

Ur hoppet växer också en längtan efter göra något och Marit Bergman jobbar på flera sätt för miljön. 

– Jag kan kampanjat ganska mycket för flygfritt, det är bara en liten del, men jag har barn och kan inte tänka att det är kört, jag måste försöka göra det jag kan, säger hon. 

Barnen är en stor del av hennes liv. Hon och Marios pappa är separerade sedan många år tillbaka. Nu har hon och Junis pappa en relation men bor i olika städer, så hon tillbringar en stor del av sin tid ensam med barnen. Just det ser hon som en stor fördel. 

– Det finns många fördelar med att inte ha en traditionell kärnfamilj. När man har det måste man anstränga sig mycket för att öppna famnen utåt, men jag lever ensam med två barn och då måste jag var öppen utåt och då får jag automatiskt bättre kontakt med mina vänner och grannar. Det är lättare för mig att känna mig som en del av världen och för mig passar det bra, säger hon.

Vad hoppas du på för barnen och för kommande generationer?

– Det handlar om det kollektiva, att när man själv inte orkar så kan någon annan ta vid. Det är lösningen på allt. Vi måste göra saker tillsammans för att komma någon vart, det går igen på alla plan i hela livet, säger hon.

Marit Bergman och Karin Bojs tävlar i På spåret.

Marit Bergman och Karin Bojs tävlar i På spåret.

svt

Det är sju år sedan Marit Bergman sist gav ut ett album. Sedan dess har hon även passat på att tävla i tv-programmet ”På spåret” tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Bojs. 

– Det var väldigt kul. Jag pluggade geografi för att fräscha upp kunskaperna och ganska automatiskt ställde jag in huvudet på att samla på mig kunskap och försöka memorera grejer, det blev en ganska allmänbildande höst där jag lärde mig nya grejer, säger Marit Bergman. 

Var du nervös?

– Nej jag var inte nervös alls. Men efteråt märkte jag att jag grämde mig över frågor där vi hade svarat fel. Jag vaknade på nätterna i flera veckor efteråt och skrek jävla Skellefteå.

 Har du höga krav på dig själv?

– Nej men jag tror det sitter i väggarna inne i burarna, många års samlad prestationsångest som jag blev smittad av. Men där kände jag inga krav, ingen förväntar sig att jag ska kunna något för det kommer inte med min yrkesroll.

Marit Bergmans album ”Här kommer vargen” släpps den 17 februari. Efter det väntar en turné med konserter i Stockholm, Malmö och Göteborg.

– Det ska bli jättekul, jag älskar att spela, det bästa jag vet. Det är ganska små ställen så det blir ganska intimt, säger hon.