I Lidingö stadshus entré står ett podium med några blommor bredvid. Spänningen är något högtidlig när tjänstemännen och Mitt i väntar på en lite försenad Sarah Sjöström.

– Jag har fortfarande inte lärt mig hur lång tid det tar att gå hit, säger hon när hon kommer in genom dörrarna.

I somras skrevs historia. Lidingöbon Sarah Sjöström kom hem från sim-VM i Japan med inte mindre än dubbla guld och ett världsrekord. Med sina 21 medaljer är hon nu den mest framgångsrika VM-simmaren någonsin.

Även 21-åriga Jonatan Hellvig, uppvuxen och bosatt på Lidingö, vann guld i somras. För andra året i rad kom han hem som regerande Europamästare i beachvolley i par med David Åhman.

För att visa sin uppskattning har Lidingö stad bjudit in dem till en liten ceremoni. Först upp på podiet är Sarah Sjöström.

Jakten på OS-plats fortsätter

– Vi är här för att ni båda har lyckats med något fantastiskt. Vi är jätteglada att du valde att flytta just till Lidingö, säger Staffan Strömbäck (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

En blombukett lämnas över och den lilla publiken applåderar. Stadsdelsdirektören Daniel Broman tar Staffans plats och berättar att staden bygger en simhall.

Idrottschefen Malin Andersson passade på att fångas på bild tillsammans med Jonatan Hellvig och Sarah Sjöström.

Idrottschefen Malin Andersson passade på att fångas på bild tillsammans med Jonatan Hellvig och Sarah Sjöström.

Malin Lövkvist

– Med en 50-metersbassäng hörde jag, säger Sara Sjöström.

Näst på tur är Jonatan Hellvig. Han är nyligen hemkommen från Hamburg, där han och David Åhman vann en världstourtävling. Snart fortsätter jakten på en OS-plats i Paris nästa år.

Staffan Strömbäck understryker hur viktig han är för sporten på Lidingö och att han har det mesta av sin karriär framför sig.

– Jag hoppas det, säger Jonatan.

Vardagen är viktigast

Sarah Sjöström är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. I somras gick hon om Michael Phelps i antalet VM-medaljer, men guldet är inte det viktigaste för Sarah.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte kändes bra att stå på podiet, men att vinna är en så liten del av vad jag gör. Jag trivs med min vardag där jag tränar, reser och sätter upp delmål – det är vardagen som är det viktiga.

Det är bara ett par veckor sedan hon kom hem från VM i Japan och än har hon inte hunnit landa i sommarens framgångar. Något hon uppskattar med Lidingö är att det är lugnt och att hon knappt blivit stoppad på gatan under det gångna året.

Under tisdagen prisades Jonatan Hellvig för sitt senaste EM-guld och Sarah Sjöström för sin storvinst i sim-VM i Japan.

Under tisdagen prisades Jonatan Hellvig för sitt senaste EM-guld och Sarah Sjöström för sin storvinst i sim-VM i Japan.

Malin Lövkvist

– Det är värre i vissa andra länder, där drar de i en för att få en bild.

Ge inte upp

Både Jonatan och Sarah var unga när de började sina karriärer. Sarah var 14 år när hon vann EM-guld på 100 meter fjärilsim och Jonatan vann Olympiska sommarspelen som 16-åring. För ungdomar med elitdrömmar har de några tips:

– Så länge man gillar sporten så är det bara att fortsätta och se hur långt du kan gå, säger Jonatan.

– Ge inte upp på grund av en motgång. Det är även viktigt att skilja på drömmar och mål, om jag hade haft 21 VM-medaljer som mål så hade jag nog inte varit där jag är i dag. Det är viktigare att sätta upp delmål, säger Sarah.

Hon berättar om när hon bröt armbågen bara fem månader innan OS i Tokyo 2021.

– Jag fick lära mig att börja från noll. Det kändes otroligt när jag kunde ta tre simtag på ett helt träningspass eller göra en pull-up. Det är en skön känsla att bli bättre hela tiden och då orkar man fortsätta.