Interiör. Drottningholms Slottsteater på insidan, före pandemin. I maj börjar teatern hålla visningar av teaterhuset, med begränsat antal deltagare. Foto: Elias Gammelgård/Creative Commons

Drottningholms Slottsteater rekryterar

Anna Karinsdotter är ny teaterchef på Drottningholms Slottsteater. Hon kommer närmast från Kungliga Operan. – Jag vill att fler ska få uppleva den här unika platsen, säger Anna Karinsdotter.

  • Publicerad 08:00, 16 maj 2021

Den tidigare teaterchefen Sofi Lerström har valt att inte förlänga sitt kontrakt, som gick ut den 30 april. Nu har en ny vd och konstnärlig ledare för Drottningholms Slottsteater rekryterats.

Anna Karinsdotter kommer senast från jobbet som konstnärlig chef för unga på Kungliga Operan. Hon har arbetat med att utveckla operans barn- och ungdomsverksamhet under 17 år.

Locka ung publik

– Den unga publiken ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill hitta vägar så att också dem tycker det är spännande att komma till teatern.

Måndagen den 3 maj klev hon in som vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater.

Hon har haft mer än fullt upp sedan dess.

"Ett kärt arbete"

– Men det är ett kärt arbete. Det känns verkligen som att få komma hem, säger Anna Karinsdotter.

– Jag jobbade som guide på Drottningholm om somrarna för säkert 20 år sedan, och jag har nog aldrig slutat längta tillbaka.

När hon studerade konstvetenskap läste hon en bok om slott och herresäten och förstod att det fanns någonting speciellt där för henne att hämta.

– Jag blev så fascinerad. Och så läste jag att det fanns ett sommarjobb på Drottningholms slott.

– Nu har jag fått komma tillbaka till den här underbara platsen.

Chefar. Anna Karinsdotter är ny vd och konstnärlig ledare. Foto: Privat

Den unga publiken ligger mig varmt om hjärtat

Vår på teatern

I maj börjar teatern hålla visningar av teaterhuset under helgerna. Teatern ser likadan ut som när den byggdes på 1700-talet.

– Det blir åtta personer som sitter på stolar, omsorgsfullt uttänkt med tanke på pandemin. Senare i maj visar vi också en nytolkning av Skönheten och Odjuret för barn från 6 år och medföljande vuxna.

Eftersom det tar lång tid att producera opera är det än så länge den tidigare teaterchefen Sofi Lerströms produktioner som visas.

År 2023 ser vi Anna Karinsdotters första produktion.

– Jag vill nå ny publik, men också se till att de som besöker teatern i dag vill komma tillbaka.

Bevarad. Teatern ser i stora drag ut som den gjorde på 1700-talet. Foto: Elias Gammelgård

Föreställningar och visningar i sommar

I maj blir det visningar av teaterhuset på helgerna. Från den första juni till den sista september går turer under covidsäkra förhållanden.

Det blir också föreställningar på Drottningholmsteatern i sommar, med publikanpassningar efter rådande riktlinjer. Först ut är familjeföreställningen Skönheten och Odjuret med urpremiär den 22 maj. Den 7 augusti är det premiär av Händels Agrippina.

Anna Karinsdotter

Anna Karinsdotter kommer senast från Kungliga Operan, där hon varit konstnärlig chef barn- och ungdomsverksamheten sedan 2012.

Hon tillträdde som vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater den 1 maj och har fem års förordnande.

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58