Den tidigare teaterchefen Sofi Lerström har valt att inte förlänga sitt kontrakt, som gick ut den 30 april. Nu har en ny vd och konstnärlig ledare för Drottningholms Slottsteater rekryterats.

Anna Karinsdotter kommer senast från jobbet som konstnärlig chef för unga på Kungliga Operan. Hon har arbetat med att utveckla operans barn- och ungdomsverksamhet under 17 år.

Locka ung publik

– Den unga publiken ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill hitta vägar så att också dem tycker det är spännande att komma till teatern.

Måndagen den 3 maj klev hon in som vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater.

Hon har haft mer än fullt upp sedan dess.

"Ett kärt arbete"

– Men det är ett kärt arbete. Det känns verkligen som att få komma hem, säger Anna Karinsdotter.

– Jag jobbade som guide på Drottningholm om somrarna för säkert 20 år sedan, och jag har nog aldrig slutat längta tillbaka.

När hon studerade konstvetenskap läste hon en bok om slott och herresäten och förstod att det fanns någonting speciellt där för henne att hämta.

– Jag blev så fascinerad. Och så läste jag att det fanns ett sommarjobb på Drottningholms slott.

– Nu har jag fått komma tillbaka till den här underbara platsen.

Vår på teatern

I maj börjar teatern hålla visningar av teaterhuset under helgerna. Teatern ser likadan ut som när den byggdes på 1700-talet.

– Det blir åtta personer som sitter på stolar, omsorgsfullt uttänkt med tanke på pandemin. Senare i maj visar vi också en nytolkning av Skönheten och Odjuret för barn från 6 år och medföljande vuxna.

Eftersom det tar lång tid att producera opera är det än så länge den tidigare teaterchefen Sofi Lerströms produktioner som visas.

År 2023 ser vi Anna Karinsdotters första produktion.

– Jag vill nå ny publik, men också se till att de som besöker teatern i dag vill komma tillbaka.