Som Mitt i Skärholmen tidigare har berättat har det under lång tid avråtts från bad på ena delen av stranden på Sätrabadet på grund av tidigare dåliga badvattenvärden med bland annat e-kolibakterier. 

Stadens undersökningar pekar en trolig bov: gässen som brukar befolka stranden. För att få bort dem har staden bland annat skjutit gäss och satt upp skyltar där de uppmanat folk att inte mata gässen. Men nu provar de en ny metod: drönare.

– Vi vill att Stockholm ska ha fler badplatser med renare vatten. När det gäller problemet med gässen jobbar vi med en palett av åtgärder. Det handlar bland annat om att djuprengöra sanden på stränderna, förebygga nedskräpning som lockar fåglar och plantera buskar som gör att gässen inte trivs lika bra. Förhoppningsvis kan drönarna bli ytterligare ett inslag i stadens verktygslåda, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Drönar skrämmer bort gäss Sätrabadet.

Drönar skrämmer bort gäss Sätrabadet.

Flox

Ljud och drönare

Det är företaget Flox Robotics som genomför testerna. Dels flyger de manuellt med drönare och dels använder de sig av ljud som ska skrämma bort gässen från badet.

Projektet har utformats i ett samarbete mellan stadens medarbetare som jobbar med viltvård och skadedjursbekämpning samt forskare från KTH, SU och RISE.

Förutom på Sätrabadet testas drönare på Långholmsbadet på Södermalm och Maltesholmsbadet i Hässelby. Försöket pågår till och med den 18 juni.