I trappan som binder ihop Tumba centrum med Navet, byggnaden som bland annat huserar Tumba bibliotek, hänger konstutställningen "Drömmar". Den består av ett tiotal tavlor av konstnärerna Karin Ryttersten, 47, och Micaela Gisslén, 44.

– Jag har ställt ut tavlor här en gång tidigare, så att få göra det igen känns kul, säger Karin Ryttersten som har hållit på med konst sedan hon var 13 år.

Gemensamt för de två kvinnorna, förutom konstintresset, är att de bor på gruppboende för personer med funktionsnedsättning i Botkyrka.

Att dela med sig av sin konst i ett större sammanhang är en del av deras "smarta mål".

– Ett smart mål ska vara något som sätter guldkant på deras vardag eller något som de drömmer om att få göra. Då är det mitt uppdrag som stödpedagog att åka runt och stötta dem i att uppnå sina mål, säger stödpedagogen Anette Hedman–Fredriksson.

Karin Rytterstens tavlor hänger på trappans övre del, medan Micaela Gissléns tavlor hänger lite längre ned.

Karin Rytterstens tavlor hänger på trappans övre del, medan Micaela Gissléns tavlor hänger lite längre ned.

Albin Tingstedt

– Så man vet att när Anette kommer blir det alltid något annorlunda, fyller Karin Ryttersten i.

Tavlor av små pärlor

Det var Anette Hedman-Fredriksson som presenterade idén om utställningen och som därefter hjälpte Micaela Gisslén och Karin Ryttersten att ställa ut i trappan.

För Micaela Gissléns är det första utställningen. När hon fick frågan om att ställa ut sin konst blev hon glad för möjligheten.

– Det känns spännande och kul. Jag är lite nervös över vad andra ska tycka om min konst, men jag hoppas att många kommer och kollar och att de får inspiration till att själva börja med diamond painting, förklarar hon.

Diamond painting är den teknik Micaela Gisslén använt sig av, där hon skapar olika motiv genom små pärlor. Själv har hon riktat in sig på motiv som har med djur och natur att göra.

– Jag har hållit på med det här i cirka två år. Jag letade efter en ny hobby under coronapandemin och fastnade för det här direkt, säger hon.

Micaela Gissléns och Karin Rytterstens konst hänger uppe fram till den 1 april och går att ses under bibliotekets öppettider.