Dramaten har slagit upp portarna för större publik

I slutet av augusti öppnade Dramaten igen – på riktigt. Suget har varit stort de första veckorna. – Vi märker att folk vill gå på teater igen, säger Lena Törner, pressansvarig.

  • Publicerad 13:40, 10 sep 2021

Det har 48 skådespelare på scenen

De senaste ett och ett halvt åren har Dramatens utbud varit minst sagt begränsat. Främst digitala uppsättningar i olika former, och en del fysiska föreställningar för så få som åtta personer åt gången.

Men i slutet av augusti rullade Dramaten ut ett späckat höstprogram, och första gången sedan våren 2020 kan de spela för en rejäl publik. Med de nuvarande restriktionerna innebär det upp till 300 sittande personer med en meters avstånd mellan stolarna.

– Det känns helt fantastiskt att komma igång igen, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten.

48 skådespelare på scen

En av de första pjäserna är Den yttersta minuten, som gick upp den 3 september. Den utgår från frågeställningen "Om du bara hade en sista minut kvar att agera på Dramatens stora scen när teatern åter öppnar – vad skulle du då välja att framföra?"

– Den har 48 skådespelare på scenen, det är näst intill hela ensemblen.

Dessutom kommer flera pjäser som gått lite under radarn under pandemin upp på repertoaren igen. I september blir det nypremiärer för Elektra, Maj och Liv Strömqvist tänker på sig själv.

Det är ett av teaterns sätt att ta vara på alla de produktioner som gjorts under pandemin.

– Vi har inte behövt lägga ner någon föreställning, vi har flyttat fram dem istället, eller visat dem i andra former, säger Lena Törner.

Nypremiär. Ellen Jelinek spelar hemmafrun Maj i dramatiseringen av Kristina Sandbergs romantrilogi. Den 19 september går den upp igen. Foto: Klara G/Dramaten