Vällingby

Skridskor hör vintern till, men att frysa is kostar pengar. Därför har Vällingby centrum i år valt att ersätta skridskobanan på Vällingby torg med en rullskridskobana på nedervåningen i O'Learys lokaler. I lördags öppnade Stockholms just nu enda rullskridskobana.

– Vi kommer ersätta skridskobanan med en rullskridskobana i år då det inte hade känts bra att förbruka massvis av elektricitet på en isbana när läget i samhället är som det är, säger Peder Berentsen, Centrum manager i Vällingby centrum.

Peder förklarar att en mild vinter skulle innebära en betydligt större mängd förbrukad energi då isbanan kräver nedkylning.

Stor aktivitetsyta

– I och med det så kom idéen om att byta vanliga skridskor mot rullskridskor, samma aktivitet utan att förbruka mängder av el. Vi samarbetar med O´Learys och banan kommer vara belägen i deras lokaler istället för på torget som den brukar. Rullskridskobanan kommer vara 300 kvadratmeter stor, förklarar han.

Vällingby centrum är ansvariga för att köpa in golv och utrustning. Den totala kostnaden beräknas landa på samma nivå som skridskobanan brukar göra.

– Allt som allt kommer det att kosta runt 500 000 kronor, lika mycket som skridskobanan brukar kosta. För besökarna är det gratis att åka och det finns rullskridskor, hjälmar och handledsskydd att låna utan kostnad.

Peder tycker att lösningen med rullskridskor i vinter är bra. Men än är det inte klart om banan blir permanent.

– Vi vill nå ut till unga, men alla åldrar från hela Stockholm är såklart välkomna. Jag tror att detta kommer mottas bra eftersom det ligger rätt i tiden. Hur det blir nästa vinter får vi dock se, vi får genomföra den här vintern först, avslutar en förväntansfull Peder Berentsen med att säga.