Mannen gjorde inget motstånd när han greps och allt filmades med mörkerkamera av polisens helikopter. Foto: Polisen

Drack handsprit innan knivattack i Vaxholm

26-åringen som misstänks för knivdådet i Vaxholm somras var påverkad av handsprit. Det framgår av polisens förundersökning. Nu har mannen åtalats för två försök till mord. Mannen har erkänt.

  • Publicerad 14:07, 9 okt 2020

Det var inte personligt, jag vet inte ens vilka de är.

En Vaxholmsbo i 30-årsåldern var på väg hem efter dagens sista hundpromenad och hälsade på en granne han passerade. Kort därefter hörde han två snabba steg bakom sig och fick två knivhugg i ryggen.

Händelsen inträffade vid 22.30-tiden på kvällen den 15 augusti, på Karl Martins väg i Vaxholm.

Man häktad för mordförsök mot män i Vaxholm

Kort efteråt gick en annan man, en granne i 50-årsåldern, ut för att med ficklampor vägleda ambulanshelikoptern som var på väg, efter en uppmaning från SOS Alarm. Men även han knivhöggs.

Medger att han orsakat skadorna

Nu har en 26-åring som greps i samband med knivöverfallen åtalats vid Attunda tingsrätt, misstänkt för två mordförsök.

– Han medger att det är han som har orsakat skadorna på målsägarna, säger 26-åringens försvarare advokat Martin Karlsson till Mitt i.

– I övrigt vill han inte uttala sig.

Medicin och handsprit

I polisförhör som Mitt i tagit del av har 26-åringen berättat att han mått dåligt en längre tid och och därför ätit flera mediciner. Han led av sömnlöshet och innan dådet hade han dessutom druckit "en ganska stor mängd" handsprit. Varför han gick till attack kan han inte förklara och hans minnesbilder är oklara. Däremot har han berättat att han tidvis känt sig arg och aggressiv, men inte på någon särskild person.

– Jag vet inte, det var inte personligt, jag vet inte ens vilka de är, berättar han i ett av förhören.

Mannen innan han greps, med kniven i handen. Foto: Polisen

Fick hjälp av grannkvinna

Enligt åtalet högg han mannen i 30-årsåldern med två hugg i ryggen och axeln, medan grannen först fick ett hugg i ryggen och sedan i bröstet när han flydde från 26-åringen. Enligt rättsintygen fick bägge männen livshotande skador och de har berättat att överfallen skedde oprovocerat.
Mannen som knivhöggs först lyckades ta sig till sin port, men blödde kraftigt och kollapsade i trapphuset på första våningen. Han lyckades larma 112 med mobilen och fick också hjälp av en grannkvinna som stoppade blodflödet med en handduk, tills polis och ambulans kom.

Lång kockkniv

När polisen kom till platsen var 26-åringen fortfarande aggressiv men slängde på uppmaning ifrån sig kniven, en kockkniv med ett nästan två decimeter långt knivblad.

Granne hjälpte till vid polisinsats – attackerades med kniv

Förutom 26-åringens erkännande finns dna-spår på kniven och undersökta kläder och flera vittnen såg delar av händelseförloppet. Dessutom filmade en polishelikopter delar av händelsen.

I samband med ingripandet i Vaxholm anmäldes polisen för tjänstefel, men den förundersökningen är numera nedlagd. Under sommaren uppgav även SOS Alarm att man skulle utreda hur man skött ärendet, men vad det gett är inte känt.
Mitt i har även sökt åklagaren för en kommentar.

Så straffas mordförsök

Straffet för försök till mord är minst fängelse och kan bli så strängt som om brottet hade fullbordats, beroende på omständigheterna.

För mord är straffet fängelse i 10-18 år eller på livstid.

Om gärningsmannen haft en mindre allvarlig psykisk störning kan det göra att påföljden blir mildare.

Om brottet utförts under påverkan av en allvarlig psykisk störning kan gärningsmannen dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Visa merVisa mindre