Mark- och miljödomstolen upphäver detaljplanen för Gröna Lunds utbyggnad.

Planerna för ett större Gröna Lund strider mot riksintresset för Nationalstadsparken, skriver domstolen, som var enig i sitt beslut.

https://www.mitti.se/nyheter/han-ar-hjarnan-bakom-gronan/repqct!YT2MONCTVYaAY1G4h8qPNQ/

Parken skadas

Som skäl anger domstolen två orsaker.

Den första är att utvidgningen av nöjesfältet i sig inte är tillåten inom Nationalstadsparken.

Det andra är att en utbyggnad skulle skada de kulturhistoriska värdena för riksintresset Nationalstadsparken.

Kämpat för Djurgården i flera år

Förbundet för Ekoparken, som samlar ett 50-tal föreningar med anknytning till Nationalstadsparken, har under många år kämpat mot exploatering i området. Inte minst på Djurgården.

– Jag är fantastiskt glad idag, över att domstolen har använt sig av lagen om Nationalstadsparken och så tydligt tagit fasta på förarbetena till lagen där det framgår att man kan få föra kompletteringar, men inte några stora nya verksamheter, säger förbundets ordförande Richard Murray.

Rickard Murray hoppas att beslutet inte ska överklagas till högsta instans.

– Stockholms stad och Djurgårdsförvaltningen borde inse att de inte kan gå emot lagen.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-bygg-kallbadhus-i-stallet-for-karusell-vid-grona-lund/repudv!UP2oNnnpREUNiiJ04dxq3A/

Magnus Anderson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen, förutser dock ett överklagande.– Vi har tidigare sagt att vi tycker att den här planprocessen och rättsprocessen måste ha sin gång. Det är bra att det här ärendet prövas så noga det går.

Kommer överklaga

Och under torsdagen meddelade Gröna Lund att det är precis vad de ska göra.

– Vi har räknat med att den här processen kan leda ända upp till högsta instans och kan komma att ta tid, så det är något vi hela tiden varit förberedda på, även om vi är besvikna idag såklart, Christer Fogelmarck, koncernchef Parks and Resorts som äger Gröna Lund,

Han fortsätter:

– Vi tänker överklaga beslutet, då vi anser att detaljplanen och beslutsprocessen både är väl underbyggda och noggrant utformade. Om det inte går vägen så gör vi en ny detaljplan.

Stockholms stad har ännu inte hunnit ta ställning till om de ska överklaga domstolens beslut.

– Det är för tidigt att säga nu, vi går igenom domen och ska analysera den, säger Oscar Rådehed, pressekreterare hos stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M), under förmiddagen.