Det hela kan närmast beskrivas som en bedrägeriturné genom Sverige. I april i år kliver mannen in på en bilfirma i Kalmar. Här visar han upp ett falskt körkort i samband med att han ska provköra en bil. Bilen mannen fick lov att provköra återvänder han aldrig med. 

Från Växjö till Stockholm

Sedan gör han samma sak i Växjö. 45-åringen ska därefter upprepa sitt agerande i huvudstaden.

Bilfirmor i Upplands-Bro, Huddinge, Täby och Sollentuna får påhälsning och utsätts för samma typ av tillvägagångssätt. 

Totalt hinner mannen provköra sex stycken bilar. Väl vid den sjunde bilfirman så nekas mannen en provkörning och polis tillkallas. Det är också här han grips. 

I ett pressmeddelande från polisen berättar utredaren vid bedrägerisektionen Jessica Florén att en framgångsfaktor, som ledde fram till gripandet, är att bilfirmorna har haft kontakt med varandra.

– Annars hade säkert fler bilar tillgripits, säger hon och tillägger: 

– Jag vill uppmana bilföretagen att vara uppmärksamma på att personen som vill provköra bilen verkligen är den som är på körkortet.

Erkänner – men minns ej

45-åringen erkänner samtliga brott men förklarar att han inte minns de specifika händelserna med hänvisning till att han var narkotikapåverkad.

Han förklarar vidare att tre för honom främmande män ska ha sökt upp honom då han skulle köpa narkotika. Dessa män ska ha tvingat honom att utföra handlingarna, i annat fall skulle mannen bli skyldig dem pengar. 

Vad hände med bilarna som försvann?

Polisen skriver: "Vid två olika datum i april anträffade tullen fyra bilar i två containrar i Skandiahamnen i Göteborg. Containern skulle skickas till Elfenbenskusten. Transportören till containern förhördes och misstänks nu för häleri. Övriga två bilar anträffades på andra platser."

Domstolens beslut

Attunda tingsrätt finner mannen skyldig för sex fall av bedrägeri samt ringa narkotikabrott. Påföljden blir för 45-åringens del skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan. Hade domstolen däremot valt att utdöma fängelse skulle påföljden ha blivit två års fängelse.