Den havsnära villan i Djursholm lades först ut med en prislapp på 150 miljoner. Efter att buden rullat in så har priset höjts något – med 25 miljoner kronor. Ungefär vad en "svensson" i övre medelklass får ihop under en livstid.

Sedan annonsen lades ut har den genererat över 150 000 klick på hemnet.se. Under första veckan i oktober var det en av de mest besökta annonserna på i Sverige med 29 084 klick.

Därför är den poppis

Mäklare Eric Bremberg på Bremberg Estate förklarar det skyhöga intresset för Mitt i.

– Många tittar på den här annonsen eftersom det är så högt pris än vad allmänheten är vana vid. Det i sin tur gör att den får mycket uppmärksamhet, delas, och så vidare.

Många har hört av sig, berättar han. Inte bara spekulanter med 26 miljoner till godo för en kontantinsats.

– Ja, och tyvärr finns det en rätt stor avundsjuka där det är många som letar fel, och som inte har koll på investeringar. Det har lagts ned många miljoner i fastigheten så priset avspeglar en avkastning på det kapitalet.

Havsnära med insynsskydd

I annonsen kan man läsa om villan. Den byggdes 1962 och är en tvåplansvilla, varav ett i suterräng, på 625 kvadratmeter. I villan finns ett vinrum, en relaxavdelning, bubbelpool och ångbastu.

Inte så anmärkningsvärt i den prisklassen, kanske.

Jämfört med andra annonser är fotografierna ganska sparsamma med intryck. Det är inga snygga frukter eller någon speciell inredning. Det beror delvis på att man snabbt ville få ut annonsen och att det inte är bilderna som lockar de som är intressenter, berättar Eric Bremberg.

– Det är inte stajlat för försäljning på det viset.

Det som lockar är i stället det stadsnära läget, att tomten vetter ut mot havet, är på drygt 2500 kvadratmeter och har insynsskydd – enligt Eric Bremberg.

– Det finns en större målgrupp för den här prisklassen än vad allmänheten känner till, men utbudet av den här typen av villor är minimalt, säger han.

Historiska prisökningar

2014 såldes villan för 48 miljoner kronor. Till det liggande budet, en ökning med cirka 237 procent.

Mitt i har tidigare skrivit om de historiska prisökningarna i Danderyd. Förutom investeringar så avspeglar priset marknadsläget för mångmiljonvillorna i Danderyd, menar Eric Bremberg.

– Tittar man på en tioårsperiod så har det historiskt ökat väldigt mycket, sedan har vi haft en svajig bostadsmarknad 2007-2009, 2013-2014, 2017-2018. Så det här har också fasats ut över en längre period.

Om tio år är det sannolikt att priset dubblerats, enligt honom.

– Det är en stadsnära villatomt, med sjökontakt som är helt unik, sydvästläge, insynsskyddat och tillräcklig distans till andra sidan vattnet utan att det går att se in på tomten och ligger på en udde. Den finns inte många som den.