Melonlek. Djurens rutiner med lek och mat har inte förändras sedan Skansen stängde för besökare. Foto: Pekka Pääkkö

Djuren på Skansen märker inte av pandemin

Djuren på Skansen är med största sannolikhet lyckligt omedvetna om covid-19. För dem rullar vardagen på, med samma tider för mat och skötsel.

  • Publicerad 15:05, 15 jan 2021

Många saknar att kunna strosa runt bland djur och historiska byggnader på Skansen. Djurparken stängde i slutet av november och man hoppas att kunna öppna upp portarna någon gång i vår. Men djuren verkar oberörda av den pågående pandemin.

– Normalt så här års är det ingen rusning. Och trots att det inte kommer utomstående så är det en del aktivitet här. Vi som jobbar på Skansen går ju runt inne på området och det kommer en och annan hantverkare, säger Linda Törngren, chef för djurvårdarenheten på Skansen.

– För oss som jobbar kan det kännas lite ödsligt när det inte är några gäster i parken men samtidigt jobbar vi på som vanligt. Djuren ska ha mat på samma tider som de brukar, schemat är ju anpassat för dem.

Vilka tror du är mest ledsna för att det inte kommer besökare?

– Björnarna är de som uppskattar gäster mest. Man märker att de är sociala, de söker kontakt och krafsar på rutorna. Men de sover ju ändå sedan november och vaknar någon gång i mitten av mars, säger Linda Törngren.

Hon och hennes kollegor fortsätter att åka häst och vagn genom Skansenlandskapet trots att ingen tittar på.

– Hästarna behöver motion och vi måste köra ut hö.

Ekorrarna, som brukar kunna vara väldigt tama och äta ur besökarnas händer, går det ingen nöd på lovar Linda Törngren.

– De hoppar runt på oss också och får gott om mat, så det behöver ingen oroa sig över.