Inga djur kvar. Hagarna på Spånga by 4H-gård gapar tomma, efter flertalet incidenter kring gården. Foto: Claudio Britos

Djuren flyttar permanent från Spånga by 4H-gård

Djuren på Spånga by 4H-gård i Tensta har fått flytta till Akalla, eftersom djurens och personalens säkerhet inte kan garanteras. Nu meddelar 4H:s ledning att flytten är permanent.

  • Publicerad 17:06, 12 nov 2021

Ända sedan Sofie Bäärnhielms barn var små har hon tagit med dem till Spånga 4H-gård för att gå runt och titta på djuren, leka i lekparken, rida på hästar och möta upp andra vänner med barn för att umgås.

När barnen på senare år fått egna barn har även dessa blivit flitiga besökare på gården, och under pandemin när Sofie och hennes man bara kunde träffa dem utomhus var det ett givet besöksmål.

Men allt ändrades i våras, då djur och personal försvann från gården.

Det hela är en sorglig historia. Mitt i kunde i april rapportera om hur någon eller några förgiftat djurens dricksvatten på gården, till den grad att lammen Doris och Dennis, och tackorna Nala och Babsan miste livet.

LÄS ÄVEN: Lamm på 4H-gård döda – drack förgiftat vatten

När personalen insåg att vattnet blivit förgiftat lät de vattenhinkar stå kvar i hagarna för att se om samma sak skulle hända igen, vilket det gjorde.

Då beslutades att djuren skulle flyttas till Akalla 4H-gård så länge.

– Jag har bott i Tensta sedan 1976, och 4H-gården har varit en naturlig mötesplats för barn och föräldrar. Jag har uppfattat det som en oas, något väldigt positivt och mysigt i Tensta. Vi har varit stolta över att ta med gäster dit för att besöka gården, men nu är det alldeles öde, säger Sofie Bäärnhielm.

Flyttar permanent

I somras kunde vi dock rapportera om att djuren flyttats tillbaka till Tensta. Det skulle visa sig bli en kort sejour.

– Då hade Spånga-Tensta ordnat med extra förstärkning, så att vi kunde ha aktiviteter där, vilket var uppskattat. Men de försvann när sommaraktiviteterna var över, säger Kaisa Karlsson, verksamhets​chef på Stockholms läns 4H.

Samtidigt skedde saker i området som gjorde att 4H-ledningen ansåg att säkerheten inte kunde garanteras på platsen, varken för djur eller personal.

– Det var flera skjutningar precis i närheten av gården. Det hela sammantaget gjorde att det helt enkelt inte kändes tryggt att ha djuren eller personalen på platsen längre. Det var många av verksamheterna i närheten som ställde om på olika sätt, hela området blev berört, säger Kaisa Karlsson.

Precis efter att Mitt i pratat med Kaisa Karlsson meddelade hon tillsammans med styrelsen för Stockholms läns 4H i ett gemensamt pressmeddelande att de fattat ett beslut om att djuren inte kommer flytta tillbaka.

De meddelar samtidigt att de hoppas att de framöver kan erbjuda alla medlemmar och besökare samma utbud som på 4H-gården i Spånga, men i Akalla. 

De kommer även göra en satsning för att komplettera 4H-gårdsverksamheterna genom en så kallad Pop-up 4H; ett koncept där 4H-gårdspersonal och djur kommer ut till en plats inom Stockholms län och arrangerar lovverksamheter.

Ödsligt. Förr fanns här grisar, hästar, getter, får och höns. Foto: Claudio Britos

"En symbol"

På Spånga by 4H-gård är det numera tämligen ödsligt. Där det tidigare var grisar, höns, hästar, getter och får finns nu bara lite hö på marken och stora, tomma hagar. Stallen och ladorna är igenbommade.

– Det är ofantligt sorgligt, och jag förstår att 4H-gården också är förtvivlade. Jag kan inte låta bli att se på det här som en symbol över hur samhället mer och mer drar sig bort från Tensta, säger Sofie Bäärnhielm.

Hon tycker att politikerna borde göra mycket mer för att försöka få tillbaka djur med personal till platsen.

– Det handlar om prioriteringar och om att satsa. Vill man att det ska finnas en sådan här fristad i Tensta? Man kan sätta upp kameror, ha vakter – se till att säkerheten garanteras, helt enkelt. Det borde vara extremt prioriterat att behålla det här i området; något positivt och tryggt.

Hon anser att det hela är symptomatiskt för utvecklingen i området under de senaste åren.

– Gymnasiet har stängt, banken, biblioteket har flyttat till mindre lokaler. Det här blir ytterligare ett tecken på att man ger upp. Här har både ettåringar kunnat gosa med djuren, samtidigt som tonåringar har kommit för att ta hand om hästarna, säger hon och fortsätter:

– Det har varit en så viktig plats, alltid fullt av folk. Föräldrar från Spånga, Tensta, Rinkeby och Bromsten har kunnat mötas här. Nu är det bara helt dött. Barnen i Tensta är värda mer.

Bytt plats. Alla djuren har tillsammans med personal fått flytta till Akalla 4H-gård. Foto: Claudio Britos

Det här har hänt

Under natten mellan den 3 och 4 april 2021 förgiftade någon vattnet på gården. Personalen upptäckte att några av djuren inte mådde bra och kallade på veterinär, som konstaterade att det rörde sig om förgiftning. Två lamm och två getter avled inom några timmar.

När personalen försökte komma underfund med vad som förgiftat djuren tittade de i vattenhinken, och insåg att det var något fel på vattnet. Det luktade tändvätska, och var oljigt och flottigt.

Under natten till torsdagen den 8 april beslutade personalen att låta vattenhinkar stå kvar i hagarna för att se om samma sak skulle hända igen, vilket det gjorde. Då beslutades att ställa in aktiviterna på gården och flytta djuren tillfälligt.

Polisen inledde samtidigt en utredning gällande djurplågeri och skadegörelse, som senare lades ned.

Visa merVisa mindre