Rapporterna om pojkar med vapen eller som springer ärenden åt kriminella gäng hörs allt oftare i Skärholmsområdet. Dimitris Constantinou som växte upp i Skärholmen och Vårberg minns hur det var när han själv drogs in. Nu har han efter flera år av kriminalitet och fängelsestraff vänt sitt liv och kommit ut på andra sidan. I dag arbetar han som socialpedagog i skolan, och nu vill han göra skillnad.

Tillsammans med barndomsvännen Jimmie Ström startade han 2018 den ideella föreningen Team storebror som genom nattvandringar vill bli vuxna positiva förebilder för unga. 

– Unga kan ha vuxna positiva förebilder inom idrotten eller skolvärlden, men det är sällan de möter dem ute på gatan. Vi vill vara de positiva vuxna förebilderna ute i samhället som fångar upp barn och ungdomar som är på väg åt fel håll livet, säger han.

Team storebror jobbar på ideell basis runt om i Stockholm. Men det är först nu de börjar få in pengar till att bredda verksamheten. I höstas fick Dimitris Constantinou 100 000 kronor av Tim Bergling Foundation för sitt arbete och förra veckan utsågs han till Årets förebild(t) 2023 av Bildtska släktföreningen. 

– Jag ska använda pengarna i Team storebror. Vi håller också på att starta ett samarbete med Scandic hotell i Kungens kurva där vi ska få stöd och tillgång till lokaler.

Team storebrors nattvandring i Skärholmen i helgen.

Team storebrors nattvandring i Skärholmen i helgen.

Team storebror

Vill ge unga den sanna bilden

Under 2024 satsar de extra på Skärholmsområdet. Tanken är att de ska ha nattvandringar på fredagar och lördagar och på sikt bredda dem till även onsdagar och torsdagar. Syftet är att vara där inga andra vuxna är. 

– Vi hänger inte bara vid centrum och fritidsgårdar utan även längre in i bostadsområden där vi vet att många ungdomar rör sig när de försöker undvika kontakt, säger han.

Där närmar de sig ungdomarna långsamt steg för steg och han tror att deras egen bakgrund är särskilt hjälpsam för att nå fram. 

– De hör glamoursidan av gängkulturen, men vi vill ge dem den sanna bilden av hur det livet är och det är en mörk historia. Vi har gått på de här gatorna och vi vill hjälpa dem att inte hamna i samma fälla, säger han. 

En viktig del är att bryta machokulturen och förortsmentalitet. 

– Det börjar med språkbruket och att få bort alla machoord och kvinnoförnedrande ord. Barn i förorten får inte vara barn idag för att dom tvingas ”tuffa till sig” på grund av machokulturen och försöker anpassa sig till de normerna, vilket blir helt fel. Vi vill förklara för våra yngre att det är ok att vara barn och prata om vilken bok du läste igår istället för att diskutera skjutningar och sprängningar. 

Han berättar hur han häromdagen hörde ett grabbgäng prata.

– Från ingenstans så säger de ”men bror skulle inte du kunna ta 100 lax för att spränga en port”. De har den attityden så det är viktigt att prata med dem om att man inte är macho för att man spränger en port, man är kriminell. 

– Det är också väldigt mycket prat om att svenskarna har så mycket, men faktum är unga i förorten ofta har bättre resurser både när det gäller fotbollsplaner och stöd i skolor. Så det gäller att vi använder resurserna på rätt sätt och att samtliga involverade i det förebyggande arbetet börjar samarbeta, säger han.

Genom sitt arbete hoppas han kunna hjälpa unga att se andra möjligheter och göra andra val.