När staden köpte Ahlby säteri 2017 fanns förhoppningar bland politikerna om att ett kafé skulle kunna öppna på 1600-talsgården.

Ett halvt decennium senare ser just detta ut att kunna bli av. Det kommunala bolaget Lokalfastigheter har sett över byggnadens förutsättningar, vilket nu har mynnat ut i ett förslag om att använda den som konferens- och kaféanläggning.

"Välkänd aktör"

I skrivande stund förhandlar staden med den tilltänkta hyresgästen.

– Vi har kommit ganska långt men det är inte helt klart. Det är en välkänd aktör som vi litar på, men likväl måste vi förhandla, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

https://www.mitti.se/nyheter/lasarna-detta-bor-ske-med-stadens-aldsta-hus/repvaA!gxLMaYqSM8ZAL6JvYSIxjQ/

Enligt honom har staden fått in totalt fem "riktigt intressanta" förslag beträffande säteriet. Den aktör som det nu förhandlas med anses vara lämpligast när det gäller dels tillgänglighet för allmänheten, dels det ekonomiska, säger Peter Schilling.

– Om vi går i land med förhandlingen kommer vi att investera i huset. Det måste vi göra i vilket fall som helst.

– Långsiktigt är det meningen att det ska bli en affär som går jämnt ut.

Lilla Alby-bon Joanna Moberg gläds åt beskedet.

– Jättekul! säger hon.

Hon ser särskilt fram emot att kunna sitta utomhus på kaféet om somrarna.

– Annars tycker jag att det är lite ont om restauranger på den här sidan av Sundbyberg. En liten Icaaffär vore bra också.

I början på året sade Peter Schilling att en verksamhet skulle kunna flytta in på säteriet redan denna sommar. Så blev det emellertid inte.

– Jag misstolkade faktiskt hur fort det skulle kunna gå att göra förändringar i fastigheten.

Så vilket är ditt senaste bud om när verksamheten kan öppna?

– Jag har gjort bort mig förut så jag får väl sticka ut hakan igen. Jag hoppas absolut senast första vårdagen 2023, någon gång i slutet av april då man kan sitta ute.

M vill sälja

Enligt Peter Schilling kommer staden att fortsätta vara ägare till gården så länge han får bestämma.

Samtidigt drar det ihop sig till ett val som också det kan påverka framtiden för Ahlby säteri. I januari sade oppositionsrådet Axel Conradi (M) att han "inte ser det som en kommunal kärnuppgift att förvalta gamla herrgårdar" och att gården bör säljas.

Den åsikten håller han och partiet fast vid i dag.

"Vi har däremot inget emot att kafé- och konferensverksamhet bedrivs i lokalerna. Det kan bli ett fint tillskott till utbudet i Lilla Alby", skriver oppositionsrådet i en kommentar till Mitt i.