Nu öppnar den femte upplagan av salongen.

– Den här vårsalongen skiljer sig lite från de övriga då jag tror att några av de utvalda verken kommer att låta tala om sig. Det är en del av den dynamik som juryn velat skapa, säger Madeleine Engfeldt Julin, initiativtagare till vårsalongen och ordförande i konstnärsgruppen i föreningen Huddinges kulturhus.

I år var det 65 sökande med 186 verk till vårsalongen. Av dem har 29 konstnärer valts ut och totalt visas 45 verk.

Juryn har bestått av Maria Miesenberger, som bland annat gjort skulpturen Trädkramaren vid Artpelag, och Ricardo Donoso, som varit med och skapat Väsby konsthall och tidigare Edsviks konsthall. Båda har tidigare suttit med i juryn för vårsalongen på Liljevalchs.

– De säger att de har gjort ett urval som de tror kan ge en dynamisk, levande och lekfull bild av vad som pågår i Huddinges ateljéer i dag. De har tänkt på balansen mellan enskilda verk, teman och olika tekniker och traditioner, säger Madeleine Engfeldt Julin.

Madeleine Engfeldt Julin, ordförande för konstgruppen på Huddinge kulturhus, hoppas på en välbesökt vårsalong.

Madeleine Engfeldt Julin, ordförande för konstgruppen på Huddinge kulturhus, hoppas på en välbesökt vårsalong.

Tomas Julin

Stort åldersspann

Hon skickar med några uppmuntrande ord till dem som inte får visa sina verk den här gången.

– De som inte kommer med ska inte vara ledsna för det, varje jury har sin logik. Den här juryn har tänkt på helheten.

För att vara med i vårsalongen ska man antingen bo i Huddinge eller vara med i någon av de fem konstföreningar som arrangerar vårsalongen. Åldersspannet är stort. Den yngsta konstnären är 18 och den äldsta 84.

Eftersom utställningen inte sker i en konsthall, måste alla verk vara tavlor som kan hängas, det finns inte utrymme för skulpturer eller installationer som står på golvet

– Vi har några ovanliga verk, som är lite mer expressiva. Det är inte traditionellt måleri, utan kan vara collage eller tryck, de är lite mer moderna. Det gör att det blir en lite mer dynamisk utställning, säger, Madeleine Engfeldt Julin.

Eric VanDeGenachtes grafikmålning "Balett Jumper".

Eric VanDeGenachtes grafikmålning "Balett Jumper".

Eric VanDeGenachte

Jane Bargers akvarell "Rytm och rörelse."

Jane Bargers akvarell "Rytm och rörelse."

Jane Barger