Guldkant. Det ska vara härligt att bli äldre på Östermalm. Det är i alla fall syftet med ett nytt pilotprojekt där äldreomsorgen i stadsdelen ska utvecklas. Genrebild. Foto: mostphotos

Det ska bli roligare att bli gammal

Östermalm ska bli en ännu vänligare stadsdel för äldre. Här pågår pilotprojekt för att ge guldkant till livet på ålderns höst. Allt från matstunder som stimulerar matlusten till sängar utrustade med teknik som känner av sömnkvaliteten tas fram.

  • Publicerad 06:32, 16 jun 2021

Alla äldre i stadsdelen kommer att märka av projektet och får vara en del av det

Testar. Andrea Hedin (M), stadsdelsnämndens ordförande, är glad att Östermalm är en av två stadsdelar som får möjligheten att testa en rad saker för att utveckla äldreomsorgen. Foto: Stockholms stad

– Vi ska inte gissa vad som passar äldre utan det ska konkret framgå att det är deras behov och önskemål som styr projektet, säger Andréa Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Det var i budgeten 2021 som Östermalm stadsdelsnämnd tillsammans med Enskede-Årsta-Vantör fick uppdraget att utveckla stadens äldreomsorg.

En del i projektet är testmiljöer: olika digitala lösningar och digital bevakning på vård- och omsorgsboenden ska testas. Bland annat ska mattor som känner av om boende går upp placeras vid sängen och med smarta sängar ska sömnen registreras för att se om de boende sover oroligt.

Äldre är med i projekten

För äldre som känner sig ensamma utvecklas digitala verktyg där man kan prata med någon digitalt. Andrea Hedin menar att det är särskilt viktigt nu under pandemin. Isolering kan lätt leda till psykisk ohälsa. Även här finns äldre representerade då stadsdelsnämndens pensionärsråd ska vara med i arbetet.

Eftersom det är väl känt att äldre ofta äter sämre ju äldre de blir ska matstunderna på vård- och omsorgsboenden ses över.

– De äldre ska få tycka till om hur matstunderna kan utformas. Alla äldre i stadsdelen kommer att märka av projektet och får vara en del av det, säger Andrea Hedin.

Unga vill göra skillnad

– Min förhoppning är att allt som får ett positivt utfall blir permanent och att det här är ett sätt att kontinuerligt testa ny teknik och nya arbetsformer.

Stadsdelsnämnden är även först ut med att höja språkkompetensen bland personalen genom att anställa SFI-lärare. De har också ett samarbete med Omsorgsförmedlingen för att locka fler unga att arbeta inom äldreomsorgen. De tycker att det finns ett behov av personalresurser framåt.
– Vi vill att fler får upp ögonen för att arbeta i äldreomsorgen och att fler ska vilja arbeta just i vår stadsdel. Unga idag vill göra skillnad, äldreomsorgen är ett jobb där du utvecklas och gör skillnad varje dag.

Så ska äldreomsorgen bli bättre

Digitala verktyg, som digitalt samtalsstöd, men även sensorer i mattor och sängar som känner av om man går upp på natten eller om man sover oroligt.

Mer stimulerade måltider på boenden.

Höjd språkkompetens bland personalen via SFI-undervisning.

Fler unga ska lockas att jobba i vården.

Visa merVisa mindre