Nästan likt en prisgranskande PRO-pensionär begav sig Mitt i ut i stadsdelsområdet för att med hungriga ögon kolla hur det ligger till med lunchpriserna nuförtiden.

På tal om pensionärer anträffas två glada sådana vid ett besök på Coco Koi i Hammarbyhöjden. Monica Larsson har åkt från Vendelsö för att träffa väninnan och Höjdenbon Mona Bellrot och tillsammans har de slagit sig ned vid ett fönsterbord för att avnjuta en dagens lunch för 129 kronor. Båda går ut och äter cirka två gånger i månaden. För det mesta blir det dagens lunch.

– Man ser till att gå på lunchen. Jag tycker det är prisvärt då. Det är för dyrt att gå på kvällen, säger Mona som tillsammans med Monica kommit in på efterrätten de bestämmer sig för att addera denna fredagseftermiddag.

Ingen har väl missat de senaste två årens inflation. Och det går nog knappt att hitta en restaurang i Stockholm som inte fått höja sina priser under den tiden.

– Men jag orkar inte tänka på det. Då kan man inte göra någonting, säger Mona.

Monica och Mona kommer ut mätta och belåtna från restaurangen i Hammarbyhöjden.

Monica och Mona kommer ut mätta och belåtna från restaurangen i Hammarbyhöjden.

Anders Björklund

"Värre än coronakrisen"

En som måste orka och tvingas tänka på priserna vare sig han vill eller inte är Mile Milanovic som driver Videogrillen i Skarpnäck. Han och kollegan Nova tar 129 kronor för dagens när Mitt i kommer förbi. I år är det 30-årsjubileum – men också krisår.

– Det här är värre än coronakrisen. Men jag har sju år kvar till pension och måste klara det här, säger han och berättar om hur grossisterna dubblat priserna på vissa produkter.

Till det kommer hyran, elen och annat. De har märkt hur de säljer mindre. Mile och Nova som är vana att vända på lövstekar försöker vända på steken även i annan bemärkelse.

De ska införa sallader på menyn för 119 kronor för att möta ökad efterfrågan på vegetariskt. Mile funderar på om de även ska sänka övriga lunchrätter till samma pris. Det kan verka ologiskt med tanke på inköpspriserna. Men det finns utrymme om portionerna krymper.

– Vi är kända för våra enorma portioner, säger Mile och berättar om hur vissa rätter kommer med nästan 250 gram kött.

Ekonomen: "Stor konkurrens"

I Hammarby-Skarpnäck finns ett 40-tal ställen som serverar dagens lunch. Vad som kommer med i specialpriset varierar. I vissa fall ingår både dryck, salladsbord, bröd och kaffe på maten. I andra fall får man köpa till det man önskar.

Vid sammanräkning av 24 lunchpriser från Hammarbyhöjden i norr till Skarpnäcksfältet i syd landar snittpriset på 118 kronor. På så sätt ligger man en bra bit under snittet i innerstan som snittar på 142 kronor.

– Allt har höjts historiskt mycket på senare tid, men restaurangerna har faktiskt inte lyckats ta ut de prisökningarna mot gästerna. Annars hade lunchpriserna varit betydligt högre. Det beror sannolikt på att det råder stor konkurrens, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Ekonomen: Borde varit mer

Med Mitt i:s snitt på 142 kronor för innerstan som utgångspunkt gör Thomas Jakobsson en snabb uträkning. Hade försäljningspriserna följt ökningen av råvarupriserna hade snittlunchen kostat nära 160 kronor. Med samma påslag skulle snittpriserna i Hammarby-Skarpnäck ligga på 133 kronor.

Sett till vad man får på tallriken är snittpriserna inte särskilt höga menar Thomas Jakobsson.

– Jag skulle nog säga att det är billigt, restaurangerna skulle behöva ta mer betalt med tanke på vilka kostnader de har.

Monica och Mona avslutar med en efterrätt. Den ingår inte i priset.

Monica och Mona avslutar med en efterrätt. Den ingår inte i priset.

Anders Björklund

Mona Bellrot på Coco Koi i Hammarbyhöjden förstår att så inte sker.

– Jag kan förstå att man inte höjer lika mycket. För då kommer väl inte något folk, säger Mona.