Trollens magiska bärnsten försvinner plötsligt och nu hela deras värld är hotad. Om den inte återfinns före julafton vaknar det farliga Bergatrollet till liv. Människan Saga och trollet Love blir vänner och bestämmer sig för att försöka hitta stenen. Loves pappa Gorm är minst sagt skeptisk till expeditionen, där även hans andra son ingår.

– Gorm är lite grinig och fram­förallt rädd. Han vill inte att barnen ska ge sig ut i den stora världen och träffa på människor eftersom han har dåliga erfarenheter av dem själv, säger Kjell Bergqvist, som spelar Gorm.

Hörde dåligt som troll

Kjell Bergqvist har fått frågan om att vara med i julkalendern förr, men det har aldrig passat. Nu funkade det och han gillade manus, även om inspelningarna var påfrestande.

– Det tog drygt en timme i sminket morgon och kväll, så om vi började ­filma vid halv åtta, åtta åkte man hem­ifrån vid sex och kom hem åtta på kvällen. Det var kallt och dammigt och öronen gjorde att man hörde sämre och de mörka linserna att man såg sina motspelare som i en dimma, berättar han.

Det är inte lätt att vara troll…

Katarina Ewerlöf (farmor Märta), Matilda Gross (Saga) och Hampus Hallberg (pappa Gustav).

Katarina Ewerlöf (farmor Märta), Matilda Gross (Saga) och Hampus Hallberg (pappa Gustav).

Johan Paulin

”Vacker och spännande”

Julkalendern är något alla har en åsikt om, men varken Kjell Bergqvist eller ­Katarina Ewerlöf, som spelar Sagas ­farmor Märta, känner någon press. Trots att originalupplagan är en av de populäraste årgångarna någonsin.

Kjell är övertygad om att slutresultatet är sevärt:

– Scenografi och rekvisita är fantastiskt vacker och spännande. Det är kul att titta på när småtrollen tar sig in i människornas hus med alla stora möbler och konservburkar.

Katarina Ewerlöf instämmer:

– Att det finns en förlaga är bara kul, den här står för sig själv. Den är kärleksfull, gjord med så mycket omsorg. En härlig explosion av fantasi!

Katarina Ewerlöf har varit med flera gånger förut, men tvekade inte en ­sekund.

– Det är något väldigt sympatiskt med julkalendrar, alla har vi det i vårt dna. Och om den blir så trevlig och bra som jag tror får man hänga med tittarna som ett minne från barndomen.

Spännande förflutet

Hennes karaktär, farmor Märta, är mer komplex än man först anar:

– Det visar sig att hon har ett förflut som ingen visste om. She has connections… säger Katarina Ewerlöf hemlighetsfullt.

Att Trolltider delvis utspelar sig i en magisk minitayrvärld tilltalade henne lite extra.

– Kanske är det att det finns en värld bortom de vuxna och det rationella? Det har alltid varit en magisk markör för mig. Så när jag bläddrade i manuset och såg att någon blev liten frågade jag regissören: Men blir jag liten någon gång?