När 22-åriga Husam Albattran, uppvuxen i Visättra i Huddinge, bestämde sig för att vaccinera sig mot covid tyckte många av hans vänner att han tog en onödig risk.

– Här verkar folk tycka det är mer främmande, jämfört med Ekerö till exempel. Trenden är att vara emot vaccinet, folk är rädda och man vill inte att grannarna ska tycka man är dum i huvudet, säger han.

Han fäller ut armarna för att visa hur det kändes att ta steget, som att hoppa ut i luften.

– Jag har alltid varit jätterädd för sprutor. Men de tog väl hand om mig. Jag fick lite biverkningar, frossa och ont i armen, men det gick snabbt över. Nu är vi tre stycken hemma hos mig som vaccinerat sig.

Vad skulle kunna ändra folks inställning?

– Det borde vara obligatoriskt, så att det blir böter om man inte vaccinerar sig. Är man inte hård så lär sig folk inte. Du utsätter ju andra för en risk. Det är som att köra bil utan körkort, det är först när du blir stoppad som du slutar, säger Husam Albattran.

Många ovaccinerade på iva

En annan 22-åring, Emir, är ute och går med sin stora amstaff-hund.

– Nej, jag tycker inte att jag behöver något vaccin, säger han.

Sju av tio som vårdades med covid-19 på regionens iva-avdelningar under augusti var ovaccinerade.

Vad tänker du om det?

– Oj, det visste jag inte. Det låter ju knas. Då börjar man fundera, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/halften-pa-covid-iva-under-50-och-ovaccinerade/repuhD!V@nkugFkiS3U21ELGDCWKQ/

Ett antal andra Visättrabor som Mitt i pratar med tycker att det är självklart att man ska vaccinera sig. Men flera håller med att det kan finnas ett grupptryck och att man påverkas av dem man umgås med.

– Det gäller nog i båda riktningarna, man vill inte stå ut. Jag försöker själv påverka min omgivning att tänka på smittriskerna, säger grundskoleläraren Sabina Isil, 45.

Efterfrågar vaccinationsbuss

Hon berättar att hon själv var lite skeptisk i början och att hon bestämde sig för att ta sprutan först när det stod klart att hon skulle slippa Astra-vaccinet.

– Jag tycker inte att man ska skylla på dem som tvekar om vaccinet. Det har varit lite lama budskap från myndigheterna hela tiden, och inga tydliga konsekvenser om man bryter mot restriktionerna. Så jag förstår att många blir skeptiska.

En vaccinationsbuss som kom till området skulle göra skillnad, menar Sabina Isil.

– Då skulle folk få ett ansikte på den som vaccinerar och få ordentligt med information.

Ersätter vaccin med kryddor

En man i 60-årsåldern berättar att han kommer från Polen och att han därifrån fått med sig inställningen att inte lita på några myndigheter eller politiker.

– De bara lurar folk. Allting handlar om att ge mer pengar till dem som redan har miljarder i fickorna. Jag och min familj har hållit oss friska i alla år genom att äta mycket indiska kryddor och vitlök. Då behövs ingen antibiotika och inget vaccin, säger han.

https://www.mitti.se/ettsthlm/vaccineringen-jag-var-osaker-pa-om-covid-19-fanns-pa-riktigt/repubr!@EQ@6kysLgmzJaOd8u6k4w/

Najib: Jag har aldrig vaccinerat mig mot influensa förut, men nu har både jag och de flesta jag känner tagit covid-sprutan. Det kan vara språkbarriärer eller rädsla som gör att folk inte gör det.

David: Jag jobbar inom vården och hörde till de första som fick möjligheten. Det var självklart, för min egen och andras skull. Men jag tror inte det hjälper att tvinga folk. Information är bättre.

– Jag och alla mina bekanta är vaccinerade. Men det finns människor som inte vill att andra ska säga åt dem, särskilt när det kommer uppifrån och som bara blir ännu mer anti om man försöker tvinga dem. Även om de blir sjuka, skapar kostnader och kanske sållas bort tycker jag att folk måste ha rätt att säga nej. Jag tror mer på upplysning och övertalning.

– Jag jobbar med äldre så det kändes som ett måste, både för mig själv och för att skydda andra. Men jag vet att de finns folk som inte vill. Kanske är de rädda, kanske för att de är hemma med barnen och inte jobbar. Folk pratar också mycket med varandra om biverkningar och påverkar varandra att inte ta sprutan.

– Jag är vaccinerad, fast jag var lite skeptisk i början. Jag tycker inte man kan skylla på folk för att de är oroliga och tveksamma, det har varit ganska otydliga budskap från myndigheterna under hela pandemin. Det vore bra om det kom hit en vaccinationsbuss, så att folk får ett ansikte på den som vaccinerar och får ordentligt med information.

– Jag har tagit första sprutan och väntar på min andra. Många av mina vänner har varnat mig: "du får ett chip i armen, staten kommer att börja styra dig, du blir en zombie", det är en trend att tänka så. Man vill inte att grannarna ska tycka man är dum i huvudet. Men jag gjorde det iallafall. Jag tycker det borde vara obligatoriskt, med böter om man inte vaccinerar sig. Det är det enda som hjälper.