Jonas Näslund och Adam Mohammadi har tränat crossfit i många år och blivit kompisar på gymmet. Våren 2023 fick de idén att starta eget tillsammans. Ett crossfitgym som de själva ville ha det – rymligt och nära både bostäder och kollektivtrafik.
Och de hittade sitt drömställe – långt ner i berget bakom Liljeholmskajen. I oktober slog dörrarna upp till deras 1 200 kvadratmeter stora gym, tre våningar under jord.
– 150 personer ryms härinne, utan att det blir trångt. Och vi stör vi inga grannar med musiken, säger Adam Mohammadi nöjt.
Bergrummet vid Liljeholmskajen ligger perfekt till för ett crosfitgym, tycker Jonas Näslund och Adam Mohammadi som startat stället tillsammans,
Märta Lefvert
Träning för vardagen
Här kan man träna styrka, kondition och rörlighet – ensam eller i mindre grupper. Här ryms också allt från roddmaskiner, stakmaskiner och träningscyklar till rockringar och tyngdlyftningsvikter. Dessutom finns fria ytor där man kan dra slädar och gå på händer.
– Alla kan träna på sin nivå. Man kanske vill bli stark för att underlätta vardagen – orka lyfta matkassarna och lyfta tunga saker in i skåpen hemma, säger Jonas Näslund.
Jonas Näslund förflyttar en släde med vikter – ett bra sätt att få upp både styrka och uthållighet.
Märta Lefvert
Padelhall på pelare
Gymmet är det nyaste inslaget i det utsprängda berget bakom Sjöviksvägen. Faktum är att berget sjuder av liv, i det fördolda. Det fyra våningar höga garaget är störst, men här finns också mycket annat. Som padelhallen strax intill gymmet. Det vilar på jättelika pelare ovanför biltrafiken. Där lyser det upp det dova bergrummet med sina glasväggar.
– Vi har byggt vår padelhall i luften utan att använda någon mark. Det känns bra med tanke på hur ont om mark det är i Stockholm, säger Joakim Ekdahl, en av tre barndomsvänner som driver Cavepadel ihop.
Padelbanan vilar på pelare ovanför biltrafiken, på väg in i bergrummets stora garage.
Märta Lefvert
Padelhallen öppnade våren 2023, efter en lång och komplicerad byggprocess. Då var padelvurmen på väg att avta, men intresset för att spela här finns kvar. När Mitt i hälsar på kör två kompisar ett lunchpass, omgivna av skrovliga bergväggar. Luften känns fräsch.
– Vi har ett till- och frånluftssystem som gör att all luft härinne kommer utifrån, inte från garaget, förklarar Joakim Ekdahl.
Joel Linde och Fredrik Nyberg är redo för ett padelpass i bergrummet.
Märta Lefvert
Vin & Sprit sprängde
Men varför finns dessa enorma utrymmen i berget? 43 000 kvadratmeter, fördelat på fem separata bergrum. Tacka Vin & Sprit AB, som hade en tappnings- och lagringsanläggning här i decennier. Bolaget sprängde fram det första bergrummet i slutet av 1950-talet. Sedan blev de fler.
Men tiderna förändrades. Under 1990-talet avvecklades hela rasket, liksom Vin & Sprits import- och tillverkningsmonopol. Sedan ekade bergrummet tomt ett antal år. Först när JM började bygga ett bostadsområde vid Liljeholmskajen hände något. 2016 stod det 37 000 kvadratmeter stora garaget klart, med plats för 1 000 bilar.
Karin Nilsson, chef för Nära Sverige, visar småplantorna av pak choi som ska växa till sig i odlingssalen.
Märta Lefvert
Ekologisk odling
Samma år köpte Green Park fastigheten. Ambitionen var inte bara att ha ett garage, utan också att använda ytorna mer kreativt. Redan 2017 var innovativ grönsaksodling på plats.
– Vi gör allt här, från frö till skörd. Det är närodlat och utan bekämpningsmedel, säger Karin Nilsson, chef för företaget Nära Sverige.
Hon visar vägen in i en stor sal, två våningar under mark. Här finns 800 kvadratmeter odlingar i fyra våningar – mangold, grönkål, crispsallad och pak choi. Ljuset från lampor och ett cirkulärt vattenflöde får det gröna att växa, liksom tillförd koldioxid (en restprodukt från alkoholtillverkning). 90 procent mindre vatten går åt än vid traditionell odling eftersom allt vatten växterna inte suger upp återbrukas.
– Det är också en fördel att vi skördar året runt. Och eftersom vi odlar på höjden får vi plats med mer än vid vanlig odling, säger Karin Nilsson.
2,5 ton grönsaker i månaden odlas som mest härinne. Det fraktas till restauranger och butiker i Stockholmstrakten. De korta transportsträckorna är ännu en miljömässig fördel.
Bladgrönsaker frodas i underjorden, i fyra våningar.
Märta Lefvert
Karin Nilsson, chef för Nära Sverige, tittar till pak choi-plantorna i den 800 kvadratmeter stora odlingen.
Märta Lefvert
Växande bransch
En gång i tiden hade folk skakat på huvudet åt idén med odling inuti ett berg, dit solens strålar aldrig når. I dag är det en växande bransch.
– När odlingen här startade var den ovanlig. Men det kommer fler aktörer varje år och fler konsumenter har fått upp ögonen för fördelarna, säger Karin Nilsson.
Fler verksamheter är på gång i berget. I början av nästa år öppnar Carspect bilbesiktningsfirma och en medlemsklubb som redan har skjutbana i berget ska öppna fler skjutbanor som ska vara öppna för ickemedlemmar.