SKRÄCKFILM? Nej det är bara en sorts spinnmal som härjar i träden. Foto: Per Brandt

Det är Halloween-stämning på Kungsholmen

Kladdiga nät med kryp som täcker hela träd. – mitt i sommaren. Här är förklaringen till de spöklika träden.

  • Publicerad 08:41, 9 jul 2021

Den som vandrat runt Kungsholmen har säkert sett de på flera håll, de nättäckta träden som står spöklikt längs vägen, som vid Tekniska nämndhuset. Fenomenet har väckt frågor de senaste åren och förklaringen? En sorts spinnmal.

Här täcks träden av äckliga nät

”Det är malens larver som bildar den vita väv som man ser på träden. Larverna äter upp bladen på trädet”, skriver Maria Almqvist på parkmiljöavdelning i ett svar.

Naturhistoriska museets jourhavande biolog, Didrik Vanhoenacker, har tidigare uppgett förr Mitt i att när larverna har förpuppats så hänger de i träden någon vecka, sedan kan man se fjärilar som ger sig av.

Ofarliga larver

Men under tiden kan de gå hårt åt träden och nästan kaläta dem, men träden brukar i regel klara sig. Trots det kanske läskiga utseendet på träden är larverna helt ofarliga för människor enligt Maria Almqvist. Lövverket brukar också återkomma senare på säsongen när larverna/fjärilarna lämnat trädet, och fenomenet går lite i cykler, enligt henne.

”I dagsläget finns inga effektiva metoder för att få bort larverna och väven de bildar. Däremot går angreppet över under säsongen och träden kan leva vidare”, uppger hon.

De senaste åren har det ju varit liknande angrepp runt Kungsholms strand och Norr Mälarstrand. Men enligt Maria Almqvist är angreppen en relativt vanlig företeelse i Stockholmsområdet.

”Jag känner inte till att det skulle vara något specifikt just vid Karlbergskanalen däremot tycks pilträd i stor utsträckning drabbas och dessa återfinns ofta i närhet till vatten. Har tyvärr noterat en hel del angrepp längs delar av Norr Mälarstrand också”, skriver hon.