Förrförra veckan var det översvämning på flera vägar i Storängens industriområde. För grannarna på Norrängsvägen i Fullersta forsade vattnet in i deras källare.

– Vi var fyra hus här i det närmaste området som drabbades, säger Hanna Widell.

Hanna satt och åt frukost i köket när säkringen gick och det blev alldeles svart.

– Jag gick ner i i källaren eftersom proppskåpet sitter där. När jag klev in i mörkret plumsade jag plötsligt i vatten. Hela källaren var fylld med en decimeter vatten. Som tur var hade jordfelsbrytaren kopplat ifrån, berättar hon.

Tillsammans med familjen började hon rädda vad som räddas kunde, som fotografier och möbler.

Hyrde vattendammsugare

De är ändå ganska luttrade från översvämningen 2012.

– Vi har lärt oss efter förra översvämningen att ha hyllor ett par decimeter upp och har packat mycket i i plastlådor, säger Hanna Widell.

De ringde Stockholm vatten och avfall, SVOA, och anmälde översvämningen.

– De sa att de hade 50 ärenden före oss och kunde inte säga när de kunde komma ut.

Då åkte Hanna och hennes man och hyrde en vattendammsugare med inbyggd pump för att själva få bort vattnet. Dränkpumpen lånade de ut till grannarna som drabbats betydligt värre.

Nästan en halvmeter vatten

Margaretha Bäckström bor tvärs över gatan med sin familj. De hade precis renoverat källaren, kaklat badrum och lagt in parkettgolv när de nu drabbades av översvämning för tredje gången.

Margaretha visar en filmsnutt från källaren där saker flyter omkring i vattnet. På filmen håller hon ner en måttband som visar att vattnet mätte 45 centimeter.

– Det var så mycket vatten, det var helt sjukt. Allt är förstört. Vi måste göra om alltihop, säger hon.

"Rören räcker inte till"

Göran Lande är ordförande i Fullersta fastighetsägareförening. Han menar att dagvattenledningarna är underdimensionerade.

– Vi gjorde en utredning som visar att rördiametern inte är anpassad för de vattenflöden som det är i dag. Det har byggts så mycket och i kombination med kraftigare regn till följd av klimatförändringarna gör det att rören inte räcker till, säger han.

Varken Hanna eller Margaretha har fått någon återkoppling på sin anmälan till SVOA.

– Det är frustrerande att det får ske om och om igen. Vi som bor här kan inte tycka att det är okej att det blir översvämningar när det regnar mycket och ställer oss mycket frågande till hur kommunen och Stockholm vatten hanterar problemet som funnits i området under många många år, säger Hanna Widell.

Det kan finnas flera olika orsaker till översvämningar. Enligt både kommunen och Stockholm vatten och avfall (SVOA) berodde översvämningen som framför allt drabbade Storängen i förra veckan på att det kom stora mängder regn och smältvatten från snön samtidigt. Vattenståndet i sjöarna, bland annat Trehörningen, blev väldigt högt och vattnet hade inte någonstans att ta vägen.

Varför just villaägarna på Norrängsvägen i Fullersta drabbats av återkommande översvämningar kan varken kommunen eller SVOA svara på. Inte heller vem som bär ansvaret.

Vad ska man göra som villaägare om man drabbas av en översvämning?

– I det akuta läget ska man ringa räddningstjänsten. Man ska alltid anmäla till kommunen, så får vi utreda vem som ska åtgärda felet, säger Ezvin Zilic, stadsmiljöchef i Huddinge kommun.

Stor kapacitetsutredning görs

Ett liknande svar får Mitt i från SVOA.

– Man ska anmäla till oss. Vi har ansvar att utreda, och utredningen visar sedan vem som är ansvarig, säger Johanna Cedergren, projektledare på SVOA. säger Johanna Cedergren, projektledare på SVOA.

Det är SVOA som har ansvaret för att dagvattenledningarna har rätt kapacitet.

Det har exploaterats väldigt mycket i Huddinge. Är det så att dagvattenledningarna inte räcker till?

– Vi håller på med en stor kapacitetsutredning i hela kommunen nu, vi tar ett helhetsgrepp. Generellt släpar vi inte efter, men stötvis kan vi göra det.