Vill inte ha vaccinpass. På lördag 22 januari arrangeras en manifestation mot vaccinpass i Stockholm. (Bild från tidigare demonstrationer mot Sveriges strategi i coronafrågan) Foto: Sal Idriss / Byrd

Demonstration mot vaccinpass planeras i Stockholm

Närmare 20 000 personer kan komma att ansluta till en manifestation mot vaccinpass i Stockholm den här helgen. "Den största frihetssammankomsten i historien", enligt arrangören.

  • Publicerad 15:25, 19 jan 2022

Det hela ska röra sig om en ”frihetsmanifestation för ett fritt Sverige utan covidpass”.

Under onsdagen var det drygt 17 000 som påstod att de skulle ansluta, men enligt arrangören kan det komma närmare 20 000 personer från hela landet med bil, buss och tåg det, då det vid tidigare manifestationer varit ett stort mörkertal av deltagare.

– Vi arrangerar den största frihetssammankomsten i historien, som belyser frågan gällande vaccinpass, säger Max Winter från Frihetsrörelsen som är med och arrangerar sammankomsten.

Galna smittotalet i Stockholm: 11 000 fall på ett dygn

Tillstånd beviljat

Manifestationen bedöms som en allmän sammankomst och startar på Norrmalmstorg klockan 14 på lördag 22 januari. Det är inte olagligt att delta. Däremot är det olagligt att arrangera en allmän sammankomst utan tillstånd.

Tidigare under veckan hade Stockholmspolisen inte fått in någon ansökan, men under fredagen hade ett tillstånd beviljats.

– En ansökan är godkänd för 3000 personer. Vi vet att det planeras en allmän sammankomst i de centrala delarna av Stockholm på lördag och vi har dialog med ett antal deltagare, säger Per Fahlström vid Stockholmspolisen.

Tanken är att demonstrationen ska röra sig från Norrmalmstorg upp mot Sergels torg. Mer än så, eller hur stor polisinsatsen blir, vill han inte svara på.

– Några sådana detaljer går vi inte ut med. Men vi följer det här och har en bra bild över vad som kommer att hända, säger Per Fahlström.

Max Winter. Foto: Privat

Nej till vaccinpass är en kampanj som bland annat Frihetsrörelsen startat, och som flera olika lösa grupperingar har anslutit sig till.

– Folk som känner att det här är intrång på deras frihet och på våra rättigheter kommer få ge uttryck för det på lördag, säger Max Winter.

Rådet från Folkhälsomyndigheten är att man inte ska träffas i stora grupper. Hur ser du då på att så här många ska träffas?

– I relation till hur skadligt det är att begränsa människors frihet, både fysisk och psykiskt, är det proportionerligt en större risk att splittra människor och samhället i två delar, säger han.

– Det är nästan två folkgrupper som nu växer fram, de som är vaccinerade och de som är ovaccinerade. Vilket är en oroväckande utveckling.

Artikeln är uppdaterad.

Allt fler covidsmittade vårdas för andra diagnoser

Levde isolerad med tre sprutor - smittade ner släkten

Får 20 000 träffas?

Den tillfälliga pandemilagen hade tidigare ett maxtak på hur många som fick träffas i samband med en allmän sammankomst utomhus. Men gränsen för hur många som får samlas utomhus har tagits bort.

Däremot gäller fortsatt de allmänna råden och rekommendationerna om att man bör hålla avstånd och undvika miljöer med trängsel.