Scenen. "Varje gång vi får upp en ungdom på scen är en vinst" säger Petter Jonsson. Foto: Anton Kyhlbäck

Demo ska lära unga att stå på scen

En gång i veckan ska ungdomar i Danderyd kunna testa att stå på scen inför publik på Demo. "Det ska vara en icke dömande miljö"

  • Publicerad 16:50, 6 okt 2021

Det handlar om att avdramatisera att uppträda inför andra.

Nu öppnar en "Open stage" på fritidsgården Demo på Fribergagården. Det berättar projektledaren Petter Jonsson, som vi träffar på eftermiddagen innan den första evenemangskvällen.

En gång i veckan ska ungdomar som vill testa att stå på scen få uppträda inför bekanta, vänner och skolkamrater.

– Det känns bra att vi verkligen drar igång. Vi har haft scenuppträdanden förut, men nu blir det mer konkret där vi ska jobba aktivt med ungdomarna för att göra det här till något kul och givande, säger han.

Varje torsdag kväll

Känner du någon yngre person som gillar att sjunga, spela i band, eller vill dra sina skämt inför publik? Då kan "Open stage" vara en bra plats att testa ditt material, enligt Petter Jonsson.

– Vi vill erbjuda något där tröskeln är låg, och där ungdomarna känner att de både kan göra något kul och som kanske är lite främmande. Att stå på scen gör att du utvecklas mycket, säger han.

Tanken är att fritidsgården ska anordna allt från större till mindre tillställningar – allt från spoken word till rockkvällar.

Studio- och eventansvarige Petter Jonsson säger att alla ska känna sig välkomna.

– "Open Stage" ska vara en icke dömande miljö. Tanken är att du ska kunna göra fel, våga testa och få stöttning både från publiken och oss vuxna.

Hur ska ni lyckas med det?

– Det gäller för oss att ha den dialogen med alla som är med. Att vi är tydliga om vad som gäller. Det blir upp till oss i personalen att få det att fungera, säger han.

"Open stage" anordnades första gången den 30 september. Varje torsdag kväll öppnar scenen för alla unga aspirerande artister.

Petter Jonsson började på Fribergagården för ungefär ett och ett halvt år sedan. Från arbetslivet i musikbranschen bär han med sig erfarenheter om hur viktigt det kan vara att prova stå på scen.

– Det här handlar mycket om att avdramatisera att prata eller uppträda inför andra. Och samtidigt göra något roligt, säger Petter Jonsson.

Demo

Ungdomshuset Fribergagården bytte nyligen namn till "Demo" och invigdes på nytt under september.

Demo är en del av kommunens satsning genom "Ungt fokus", den uppsökande verksamheten mot ungdomar i Danderyd.

Open stage hålls varje torsdag och börjar 19.00. Vid intresse går det att kontakt @demodanderyd via sociala medier.

Visa merVisa mindre