Pensionat Kinesen, ett avlastningsboende i Bromma dit demenssjuka kan komma för att avlasta anhöriga, kommer att hållas stängt under helgerna, något Mitt i skrivit om.

Demensförbundet ser risker.

– Anhöriga bär ett otroligt stort lass när det gäller demensvården i Sverige. Om de skulle säga upp sig, så att säga, då skulle det kollapsa totalt. Att begränsa ett avlastningsboende till vardagar och inga helger är helt uppåt väggarna, säger Liselotte Björk, förbundsordförande i Demensförbundet.

Kraschar den anhörige riskerar samhället att få en mycket större kostnad med krav på permanent vård av personen som har en demenssjukdom, enligt Liselotte Björk.

– Då är det bättre att jobba förebyggande, då vet vi att det sparar ekonomin, säger hon.

Demens är en sjukdom som såväl omgivningen som den sjuke själv kan bli uppmärksam på.

– Om man börjar känna att vardagssysslor blir svåra, som man förut har kunnat, att man inte vet hur fjärrkontrollen funkar, hur man får i gång datorn och hittar eposten, eller kaffebryggaren. Allt det här som man gör nästan utan att tänka på, att man börjar få lite problem med det, säger Liselotte Björk.

Rätt till avlastning

Mitt i har tidigare skrivit om Lotta Byström Ünlü, anhörig, som har rätt till avlastning med att ta hand om sin demenssjuka mamma.

Från september har boendet de använder sig av, Pensionat Kinesen, inte längre samma möjlighet till avlastning vilket innebär att Lottas tid för ett eget liv minskar.

– I praktiken betyder det att det är tre dagar i månaden som jag kan åka bort eller göra andra saker än att ta hand om min mamma, sade Lotta Byström Ünlü.

Liselotte Björk.

Liselotte Björk.

Demensförbundet

Liselotte Björk på Demensförbundet, ser helgstängning som fel väg att gå.

– Det betyder verkligen någonting. Många anhöriga känner att de inte har något val, många anhöriga får vårda och vara på pass dygnet runt.

"Stelbent"

Egna aktiviteter som gör att anhöriga kan få tillbaka kraft och energi, får stå tillbaka, säger Björk.

– Jag skulle säga att det är ett så stelbent sätt att se på människor att det bara är mellan måndag och fredag man behöver den där hjälpen.

Caroline Hoffstedt, avdelningschef för äldreomsorgen i Bromma stadsdelsförvaltning, sade när Mitt i intervjuade henne om Pensionat Kinesen att demensvården i Bromma inte försämras på grund av det här beslutet:

– Vi kan fortsätta ge avlastning och säkra det stöder såväl till anhöriga som deras närstående, däremot betyder det att vi begränsar öppettiderna i just den här verksamheten, sade hon.