Ödehuset vid Smedsuddsbadet engagerar – och frustrerar många – där det står. Förslag om bland annat kulturhus har tidigare väckts. Nu träder en ny trio fram med stora framtidsplaner för huset. Kungsholmsbon Charlotte Bladh André och Olga Grönvall Lund har båda haft samma idé kring att skapa en mötesplats för hållbar mat i Annexet.  

https://www.mitti.se/nyheter/upprop-for-kulturhus-vid-smedsuddsbadet/reptki!3ghkgS7nhlujYw@eeHVw/

Olga är grundare till Reformaten, en opinionsbildande förening som driver på frågan om hur vår mat produceras, processas och konsumeras. Hon har under ett år haft kontakt med fastighetskontoret om att skapa en mötesplats för just hållbar matkonsumtion, med bland annat plats för restaurang, kafé, hemkunskapssal för förskolor och skolor och lokaler för workshops. Ett ”Folkets mathus”. 

– Vi vill kunna servera utbildning på en tallrik. Vi måste få möjlighet till att käka bättre, för vår och planetens hälsa. Mat kan också vara en viktig nyckel för integration, men också att förbättra den psykiska och mentala hälsan, säger Olga Grönvall Lund. 

Men det är inte bara själva huset de vill sätta tänderna i. Även utomhus ser de till exempel odlingar, växthus och utekök framför sig. De vill skaka liv i hela udden och på så sätt även göra det tryggare. 

https://www.mitti.se/nyheter/kajak-huset-vid-smedsuddsbadet-kan-bli-sportcenter-aret-runt/aRKpan!pBCAZOTEOgIqV4ThkV7MUQ/

Charlotte Bladh André, som också jobbar med mat och hållbarhet, har nu lämnat in ett medborgarförslag om att skapa ett ”mini-Rosendal” på platsen.  

– Rosendal är en av mina favoritplatser och det skulle kunna gå att skapa något liknande här i miniformat, med odlingar som ger lokala råvaror till kaféet och restaurangen. Det här handlar inte bara om att göra något av huset, den här platsen är unik, säger hon. 

Med på tåget har de även kände bagaren Sébastien Boudet, grundare till Petite France, och som numera driver bageri i Söderhallarna. Även han har spanat in huset länge och gått i samma tankar.  

– Det saknas en mötesplats där man kan driva frågor kring hållbara måltider i Stockholm. Det snackas mycket om att odla på nya platser som garage och mycket teknologi. Det är som att vi ska kolonisera Mars. Det låter ballt med det flyttar fokus från att det vanliga jordbruket inte fungerar och att vi konsumerar på fel sätt, säger han. 

– Här skulle man kunna bygga ett mikro-kretslopp, där barn och vuxna skulle kunna komma, se och lära om exempelvis hållbart jordbruk, biologisk mångfald och kretsloppstänk. Att man förstår vikten av sina matbeslut. 

Potentialen är enorm menar de och hoppas att staden nappar. Renoveringskostnaderna har tidigare uppskattats till cirka 10 miljoner kronor och det borde staden plöja ner, enligt trion. 

– Om staden kan lägga en miljard på att renovera Medborgarhuset och Östermalmshallen så tycker jag att de kan lägga tio miljoner här så ska vi fylla det med kunskap och inspiration och skapa en inkluderande mötesplats för alla, säger Charlotte Bladh André.