När Mitt i besökte den lilla dammen i Solhem i vintras låg ett sprucket istäcke på vattenytan. Nu när sommaren anlänt ligger vattnet fritt. Och därmed finns möjlighet att studera några av dammens invånare: vattensalamandrar.

Enligt lärare på Spånga gymnasium, som tillsammans med elever studerat groddjuren i åratal, finns såväl mindre som större salamander i dammen. Båda arterna är sällsynta, den större så pass att den är fridlyst.

Hur mår salamandrarna?

– De mår bra, säger läraren Agnes Rinhaldo Matthis.

I dammen, där även plankton och insekter trivs, är salamandrarna högst upp i näringskedjan.

– I dammen finns inga fiskar som äter salamandrar, berättar hon.

Under en timme förra veckan fångade elever och lärare med hjälp av håv in en handfull salamandrar för att undersöka de små vattendjurens kondition.

Fler planer

Förutom återkommande besök vid dammen har skolan fler planer.

Tillsammans med länsstyrelsen och stadsdelen vill de starta ett projekt där de hjälper till med skötseln av dammen.

– Vi vill skapa den perfekta salamanderdammen, säger Agnes Rinhaldo Matthis.

Bland annat vill de hjälpa till med att anlägga ett stenröse där salamandrarna kan övervintra och också rensa dammens botten på löv. Detta eftersom dammen lätt växer igen.

Blir planerna verklighet blir det "vadarstövlar på", säger Rinhaldo Matthis.

En förhoppning är att en mer regelbunden skötsel av dammen ska få fler exemplar av den större salamandern att etablera sig i dammen.

Hur många större salamandrar finns i dammen?

– Det vet vi inte, då får man göra en inventering, säger läraren Gunilla Wanhainen.

En sådan inventering skulle i så fall behöva göras kvällstid. Med ficklampor kan man då lysa ned i dammen och räkna salamandrarna. Med återkommande inventering år för år kan man få fram statistik, enligt Gunilla Wanhainen.

Elever deltar

Eleverna Louise Zegler och Josefine Odelius, båda 17 år, går första året på Spånga gymnasiums naturvetenskapsprogram och deltar i skolans arbete med salamandrarna.

De ser flera mål med att engagera sig för salamandrarna i Solhem.

– För det första att det finns salamandrar och att de mår bra. Och sedan ta reda på varför det går så bra för salamandrarna just här, den kunskapen kan man använda på andra platser, säger Josefine Odelius.

Pia Feldt, parkingenjör i Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, tycker att skolans önskan att få delta i skötseln av dammen låter "mycket intressant":

– Vi har pratat om det här inom förvaltningen. Man kan göra mycket kring en damm men vi har inte utrymme att göra det. Det låter mycket intressant. Vi får se vad vi kommer fram till, säger Pia Feldt.