Motion och fika. Lördagen den 5 juni samlades ett gäng Värmdöbor och cyklade från Mölnvik till Gustavsberg. Foto: Simon Gadelii

De vill öka cyklandet i Värmdö

Öka vardagscyklandet och få kommunen att investera i ett bättre cykelnät. Det är målet för tre Gustavsbergsbor, som startat Vardagscykling i Värmdö.

  • Publicerad 10:06, 28 jun 2021

Simon Gadelii är cykelentusiasten som drog igång en cykelverkstad i mindre skala på sin tomt förra året, som tidningen berättade om. Nu har han, ihop med ett par andra Gustavsbergare, startat en ny rörelse: Vardagscykling i Värmdö.  

– När vi flyttade till Värmdö för fem år sedan slogs vi av hur begränsade möjligheterna är att använda cykeln här ute. Värmdö saknar ett fungerande cykelnät i stora delar av kommunen och det gör att vissa sträckor är farliga och svåra att ta sig fram på, säger han.

Därför har han, tillsammans med Mathias Åberg och Albert Svane, dragit igång ett engagemang för att göra Värmdö mer cykelvänligt. Det kan vara genom att uppvakta kommunen så att de bygger fler och bättre cykelbanor, men också fler platser att parkera sin cykel på, enligt Simon.

Öka vardagscyklandet

Samtidigt vill de få fler Värmdöbor att börja cykla. Inte bara på fritiden, för att det är trevligt och hälsosamt, utan även i vardagen, förklarar Simon.

– Vi tänker att cykeln ska bli ett alternativ till de korta bilresorna, när man ska handla mat eller hämta barn eller åka till jobb och skola. Något som också är bra för naturen och klimatet, och plånboken, säger han.

För ett par veckor sedan ordnade de sitt första event, som de kallade Vardagscyklister i Värmdö. 16 personer slöt upp – vuxna och barn – och cykelturen gick från brandstationen i Mölnvik via Skärgårdsvägen till biblioteket i Gustavsberg, där man stannade och fikade.

– Det var väldigt lyckat och jag tror många tyckte att det var trevligt. Vi vill synliggöra vardagscyklingen och få fler att välja cykeln, säger Simon Gadelii.

Deras förhoppning är att kunna ordna ett liknande event, där man cyklar och har picknick ihop, någon gång under sommaren. De kan även tänka sig andra typer av aktiviteter, som gemensamma mekardagar, gärna i samarbete med lokala företag, enligt Simon.  

– Vi hoppas få med oss fler Värmdöbor efterhand och det verkar finnas ett intresse. Många kontaktar oss och är nyfikna, säger han.

Simon är Värmdös nya cykelmek

Drivande. Simon Gadelii är en av initiativtagarna till Vardagscykling i Värmdö. Foto: Simon Gadelii

Motion och fika. Lördagen den 5 juni samlades ett gäng Värmdöbor och cyklade från Mölnvik till Gustavsberg. Foto: Simon Gadelii

Vardagscyklister

Enklaste sättet att kontakta gruppen är via nystartade Facebook/Vardagscyklister i Värmdö. Det är tänkt att bli "en öppen plats för alla som är cykelintresserade", ett community, enligt Simon Gadelii, som har startat gruppen. Där kan man också hålla utkik efter nästa event. Gruppen kommer att uppmuntra idéer och initiativ för att skapa olika aktiviteter och göra Värmdö mer cykelvänligt.