Västerorts 18-åringar förbereder sig som mest för studenten – men de var knappast först i västra Stockholm med att springa ut. På Kristi himmelsfärd hade nio före detta elever från Spånga gymnasium återträff på Nälsta gård.

Är 83 i dag

De är inte vilka som helst. Det var de första att springa ut från Spånga gymnasium.

De var 20 år gamla och året var 1960. Totalt var de 39 studenter. 19 i ena klassen, 20 i andra. I dag är de 83 år.

– Många från vår klass bor kvar i Stockholm, men många har flyttat till andra platser också, säger Henry Aspeqvist, från klassen som var med och arrangerade återträffen.

– Det var en väldigt trevlig träff med räksmörgåstårta till lunch. Det blev en del snack, en del skratt om lärare och minnen.

Henry Aspeqvist fixade återträffen för klassen.

Henry Aspeqvist fixade återträffen för klassen.

Privat

Har haft ett par återträffar

Han har själv bott utomlands i många år, men flyttade nyligen hem till Spånga. Att Henry och hans klasskamrater var första gymnasieklassen Spånga gymnasium byggde en stark gemenskap. Klassen har setts ett par gånger sedan 1960.

– Jag tror det gjorde oss väldigt sammansvetsade att vi alltid var äldst, säger Henry.

Han var med i både elevrådet och i nykterhetsföreningen på skolan. Allt var annorlunda då.

– Studentflak eller sprit fanns inte överhuvudtaget. Det var studentprov i stället sista skoldagen i fyra ämnen. Något man bävade för. Det serverades vin på två av 42 studentmottagningar, och man höjde på ögonbrynen åt de två festerna, berättar Henry.

Festade hela natten – utan sprit

Det var världens fest ändå, minns Henry.

– Vi var så glada. Vi cyklade runt till varandras mottagningar i Spånga hela kvällen, alla bodde rätt nära varandra. Jag hade 200 namn i min gästbok. Sen drog vi ut på natten till Djurgården och badade. Man festade hela natten.

Vad gjorde ni efter studenten?

– Många gjorde ju lumpen, sen drog folk åt olika håll i livet. Det som slog mig under återträffen var att alla har kvar väldigt goda minnen av skolan. Det var en jättekul skoltid, säger Henry.

Vad har du för råd till dagens studenter?

– Ta chanserna som kommer!

Förutom Spånga gymnasium fanns i västerort 1960 Blackebergs gymnasium, Nya Elementar i Åkeshov och Bromma gymnasium.

– Vällingby fanns ju knappt. Till Spånga gymnasium kom elever från bland annat Hässelby, Jakobsberg, Kallhäll, Kungsängen och Duvbo. Det var ju bra kommunikationer, berättar Henry.