Ohyggligt roligt – och historiskt!

Så beskriver tränaren Jacob Söderqvist vinsten som EG Vikings från Enebyberg tog tillsammans med GT Vikingarna från Lidingö på Island. Guldet är det första på internationell nivå för lokalföreningarna.

– Det känns helt otroligt, säger Jacob Söderqvist.

I veckan togs de emot på Arlanda av vänner, anhöriga och andra gymnaster efter resan tillbaka.

Ville tävla i mix

Men varför tävlar gymnaster från Lidingö och Enebyberg tillsammans? Jacob Söderqvist förklarar att föreningen slog sina kloka huvuden ihop och skapade ett mixat lag tillsammans, herrar och damer, med sina bästa gymnaster. Tillsammans tog de sikte på SM.

I somras tävlade de ihop.

– Då var målet att nå SM. Sedan gick det bra, vi kom på en tredjeplats, och vi kvalade in till de Nordiska mästerskapen, så då förlängdes samarbetet med ett nytt mål, säger Jacob.

Totalt 14 personer, 10 tävlande och fyra i reserv, fick åka med till Island och tävla i truppgymnastik (se faktaruta). Den 11 november hölls tävlingen i Reykjavik, Laugardalshöll.

Vad var det som gick rätt för er?

– Allt klaffade i helgen. Hög svårighet och bra utförande på redskap. Men framför allt var de helt otroliga i fristående. Det var bland det högsta fristående som tävlades sett till alla klasser under helgen.

Ett spännande 2024

Han säger att lagandan gjorde mycket.

– Lugnet och säkerheten som laget har är den största framgångsfaktorn. Alla kliver in tillsammans, stöttar och har positiv ton. De bygger upp varandra, säger Jacob.

Trots framgången splittras dock laget.

– Vi fortsätter våra respektive resor, men båda kommer ta sikte på SM. Det blir ett spännande 2024 för båda föreningarna.

Jacob Söderqvist när laget togs emot på Arlanda.

Jacob Söderqvist när laget togs emot på Arlanda.

Privat

Ballonger, medaljer och pokaler i bild när laget togs emot på Arlanda.

Ballonger, medaljer och pokaler i bild när laget togs emot på Arlanda.

Privat