Vänner. Caisa Carning och Victor Petersson har känt varandra sedan barnsben. Foto: Mimmi Epstein

De tar Västkustens skaldjur till Vasastan

Exilgöteborgarna Victor Petersson och Caisa Carning har känt varandra sedan de var barn. I våras lämnade de sina 9–17-jobb och nu säljer de skaldjur från en bil vid Vasaparken.

  • Publicerad 15:00, 1 okt 2021

Godast
att äta havskräftor som de är med lite aioli till

Allt började på en ”riktig” kräftskiva (läs: med insjökräftor) i Stockholm. Forne göteborgaren Victor Petersson ville ha med sig havskräftor.

– Jag köpte dem i en saluhall – och det kostade 850 kronor för ett kilo! Samma vecka hade jag betalat 150 nere i hamnen hemma i Göteborg. Jag tänkte att det här måste gå att göra mer tillgängligt i Stockholm, säger han.

Efter en fika med barndomskompisen Caisa Carning växte idén om att flytta till huvudstaden och starta en fiskbil fram.

– I Fiskebäck, som jag kommer ifrån, står det en fiskbil utanför varje mataffär. Det är ett väldigt trevligt sätt att handla på. Två minuter går åt till att köpa fisk och skaldjur, åtta minuter till att bara snacka med den som säljer.

Direkt från auktion

Victor sa upp sig från sitt jobb i maj och Caisa Carning tog tjänstledigt från sitt. Nu har de kört runt ett par veckor med bilen ”Caisas skaldjur”. På luncherna varierar det var de står men på eftermiddagarna, torsdag-lördag, står de i Vasaparken, i hörnet Odengatan/Dalagatan. Skaldjuren kommer direkt från auktion på Västkusten, och de säljer även olika egenkomponerade räk- och kräftröror. Hittills har de fått ett varmt välkomnande.

Hungrig? På lunchen säljer Caisas skaldjur bland annat mackor med olika räkröror. Foto: Mimmi Epstein

– Det roligaste är mötet med kunderna. Folk som kommer till oss är oftast på glatt humör, man har bestämt sig för att unna sig något.

Till premiärhelgen hade Caisa och Victor köpt in insjökräftor, ifall stockholmarna inte skulle vara helt redo för havsvarianten.

– Men vi sålde bara ett kilo av dem, och trettio kilo havskräftor, säger Caisa Carning.

Vad föredrar ni själva?

– Jag tycker att det är godast att äta havskräftor som de är med lite aioli till, eller kanske majonnäs, säger Caisa Carning.

– Min stora last är räkor, säger Victor Petersson.