Djurö

Förra sommaren såldes fastigheten där Munkens konditori ligger. Sedan dess har lokalerna varit tomma i väntan på en ny hyresgäst och nu är det klart vilka det blir. Nya bakom rodret är Elena Sutu och hennes man Bledar Ramaj. De bor med sina två barn, och ett tredje på väg, i Stavsnäs.

– Vi såg annonsen och trivs så väldigt bra här. Det är så vackert och vi tycker om människorna här ute, så vi tänkte att vi testar att göra det här, säger Bledar Ramaj.

Bledar Ramaj och Elena Sutu tar över Munkens konditori på Djurö.

Bledar Ramaj och Elena Sutu tar över Munkens konditori på Djurö.

Eva Tonström

Behåller namnet Munken

Han har tolv års erfarenhet som bagare, varav de senaste åren på välkända kedjan Fabrique, där han var drifts­ansvarig i ett av deras bagerier, och Elena är ekonom.

– Vi är väldigt taggade och glada över det här. Vi får mycket härlig pepp och energi från Djuröbor som går förbi här och vill hälsa och titta in, säger Elena Sutu. 

– Vi vill behålla namnet eftersom det har en så lång historia och många som känner till det. 

Munken öppnade första gången på Södermalm 1926. Dåvarande ägare flyttade så småningom ut verksamheten till Djurö, och behöll namnet. Bageriet blev kvar i samma familj i nästan 100 år. 

Större uteservering

Det kommer bli lite bredare sortiment än tidigare, mer surdegsbröd och mer varm lunchmat, men i övrigt ganska lika som tidigare, förklarar de.

Bledar Ramaj och Elena Sutu tar över Munkens konditori på Djurö.

Bledar Ramaj och Elena Sutu tar över Munkens konditori på Djurö.

Eva Tonström

– Vi kommer att testa en ny produkt varje vecka, troligen något från områdena där vi är uppväxta – Albanien, Grekland och Rumänien, säger Bledar Ramaj.

Uteserveringen är tänkt att bli större och få växa ut på gräsmattan i sommar, berättar han.

– Vi vill göra något mysigt och trevligt av den ytan, men hur är inte klart än, vi håller på att fundera på det.

City-filial

Om det går bra vill de så småningom utöka och öppna ett Munken till, inne i stan.

– Men vi börjar här och vi kommer att anställa personal allt eftersom, säger Bledar Ramaj.

Just nu har de fullt upp med att måla och fräscha till innan det är dags för öppningen den 4 februari.