PÅ PLATS. Peter Zahn, Jan Schieche och Thomas Hugosson under träningsveckan på Mallorca tidigare i somras. Foto: Privat

De tar hojen från Huddinge till Mallorca

Pandemin satte käppar i hjulet och förra året blev det Mälaren runt istället för Mallis. Men den 4 september lämnar de Huddinge för det stora äventyret. Fyra veckor och 350 mil senare räknar de med att vara framme i Palma.

  • Publicerad 15:53, 27 aug 2021

Just nu pågår förberedelserna för fullt hemma hos Jan Schieche, Peter Zahn och Thomas Hugosson.

– Vi är så taggade, det är det enda vi pratar om, säger Peter Zahn.

Så har de också väntat länge på att det ska bli verklighet. Nu är de dubbelvaccinerade och covidpassen fixade. Jan Schieche fick idén att ta cykeln till Mallorca efter att han och hustrun köpt en lägenhet i Palma.

– Jag var sugen på en ny utmaning. Många cyklar ju på Mallorca och jag tänkte att det inte borde vara omöjligt att cykla dit. Min hustru tyckte inte att det var en bra idé att jag cyklade ensam så jag frågade några vänner som nappade direkt.

FULL FART. Huddingeherrarna räknar med att cykla 15 mil om dagen. En vilodag i veckan har de planerat in. Foto: Privat

Vill inspirera till aktiv livsstil

Det var inte direkt svårt att få med vännerna Peter Zahn och Thomas Hugosson på tåget, eller tja, cykeln.

– Livet blir lite roligare när man gör något tokigt och det är en sådan häftig känsla att klara en utmaning, säger Peter Zahn, som sprungit marathon i alla världsdelar och dessutom har 22 Stockholm marathon i benen.

Att Jan Schieche skulle kunna genomföra en sådan här utmaning har varit långt ifrån självklart. Efter en steloperation i nacken och en diskbråcksoperation i ländryggen trodde läkarna inte att han skulle kunna arbeta mer. För att komma tillbaka till ett aktivt liv satte han ett långsiktigt mål att göra en triathlon. Därefter gjorde han en Ironman innan han fyllde 60 år.

I dag är både han och Thomas Hugosson 64. Peter Zahn är ynglingen i gänget med sina 58 år.

– Vi vill inspirera till en aktiv livsstil, säger han.

TRIO. Thomas Hugosson, Peter Zahn och Jan Schieche på plats i Palma tidigare i somras. Foto: Privat

Ingenting är bokat

Den 4 september startar de från scenen på Sjödalstorget. Fyra veckor senare räknar de med att vara framme i Palma. De planerar at cykla i snitt 15 mil per dag med en vilodag i veckan. Färden går genom Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, Luxemburg, Schweiz, Frankrike, Andorra och Spanien där de tar båten från Barcelona.

– Ingeting är bokat, så varje kväll får vi ägna lita tid åt att leta hotell för nästa dag. Men det är en del av äventyret att se var man hamnar, säger Peter Zahn.

De reser med lätt bagage.

– Jag har mina cykelkläder, sedan packar jag ner skjorta, friluftsbyxor, ett par extra kalsonger och badbyxor. Man tvättar efter hand och har samma kläder hela tiden. Vi möter ju nya människor varje dag så ingen har koll på vad man hade igår, säger Peter Zahn och skrattar.

Blir det någon ny utmaning efter det här?

– När man nått sitt mål infinner sig en viss tomhet, så vi kommer garanterat vilja ha nya mål och det kommer säkert att poppa upp idéer under vägen. Jag vill gärna göra en ny Iron man och jag och Peter har pratat om att göra det tillsammans, säger Jan.

Förutom utmaningen att klara att cykla till Palma har trion också ett mål att samla in 35 000 kronor – en hundralapp per cyklad mil – till Diabetesförbundet.

På sociala medier

Här kan du följa Huddingetrion på färden genom Europa.

Facebook: Eurocyclingtour2020

Instagram: Eurocyclingtour2020 _2021

Här är insamlingen:

https://www.diabetes.se/diabetesfonden/ge-en-gava/egen-insamling/skapa-egen-insamling/euro-cycling-tour/

Visa merVisa mindre