Allt började 2018 när Anders Karlsson och Daniel Haynes packade inför VM i Luxemburg.

– Vi insåg ganska snabbt att vi har samma filosofi, inte bara i matlagning utan hela paketet. Sedan blev det VM-guld och ett OS-silver, säger Anders Karlsson.

Animo kommer från hjälpspråket esperanto vilket också är en blinkning till restaurangen Esperanto som tidigare legat mitt emot och som Daniel Haynes började sin kockbana på.

På Kungstensgatan 9 är förberedelserna i full gång. Innanför dörren möts besökaren av cocktailbaren och en lokal som känns som någons vardagsrum.

Huset lutar

Det märks inte direkt, men efter ett tag är det som om fönster, element och tak sluttar. Det lutar, och så har det varit sedan huset pålades i malmgrunden.

– Lokalen passade oss perfekt med den närhet vi vill skapa mellan kök och gäster. Vi är sociala här och gästerna ska kunna prata med kockarna. Att huset lutar är en bonus, säger Anders.

Förutom matlagning finns det ett stort intresse för drinkar.

– Råvarorna är lika viktiga i baren som i köket. Vår barchef har tidigare jobbat som kock och det kommer att bidra till något speciellt.

Vilka är era favoritdrinkar?

– Det är svårt att inte säga negroni. Anders hatar den, säger Daniel med ett skratt.

– För mig är det espresso martini som gäller. Den har allt, säger Anders.

Animo satsar på en klassisk á la carte. En meny som går att leka med och ändra på. Tiden i landslaget kommer att återspeglas i matens goda smaker och höga ambitioner, menar de.

– Stilen på maten är vi. Mellanrätter kan andra hålla på med, säger Daniel.

Trots de höga ambitionerna är de inte ute efter några Michelinstjärnor.

– Vi har skämtat om det. Om vi skulle vinna en så skulle vi gå dit för att tacka nej till stjärnan. Vi har öppet för alla oavsett vem du är. I kocklandslaget har vi lagat mat för en promille av befolkningen. Nu vill vi bjuda in alla till att smaka.

Båda familjerna

Erfarenhet av tiden i kocklandslaget kommer gästerna att märka av. Det syns i matlagningen och även i råvarorna.

– Under tävlingsåren har vi haft nöjet att jobba med de bästa producenterna, säger Anders.

Långa dagar och sena kvällar är en del av vardagen för många inom restaurangbranschen. Krogens medarbetare blir som en andra familj.

– Tanken är att mina barn kommer hit när vi äter tillsammans, så det blir med båda familjerna, säger Anders.

I mitten av november slår kockarna upp dörrarna till Animo.