Klockan var bara sex när Gröndalsbon Anders Wallin kom till Hökmossens kaffestuga i morse. Då grundade han rejält för dagen, med en smörgås med pannbiff, stekt ägg och grönsaker. Nu är klockan snart elva och han är här igen, med makan Helena Göthe Wallin. De driver en elfirma ihop och det är dags för lunch.
– Jag började åka hit redan på 90-talet. Det är gott och trevligt och man blir mätt. Jag äter alltid frukost här. Ibland blir det lunch också, säger han och hugger in på dagens rätt – panerad skäddafilé med skagendressing och kokt potatis.
Gröndalsborna Anders Wallin och Helena Göthe Wallin driver en elfirma ihop och lunchar gärna i Hökmossens kaffestuga.
Angie Gray
"Som en familj"
Paret är inte ensamt om att vara stammis. Den lilla krogen, med mörka träpaneler och naturromantiska målningar, är träffpunkt både för folk mitt uppe i arbetslivet och för pensionärer som fortsätter att åka hit sedan de slutat jobba.
– Det gick väldigt bra redan från början här. Vi har så bra kontakt med gästerna och alla är så nöjda. Med åren har vi blivit som en stor familj. Folk kommer hit för att prata jobb och sport och allt möjligt annat. Fyller någon år firar vi det! säger Peter Matic.
Peter och Mari Matic gillar att prata med sina matgäster. Både Bosse Högberg och Ola Gladh är stammisar sedan många år.
Angie Gray
Tog över 1985
Han och hustrun Mira Matic kom till Sverige från forna Jugoslavien 1971, som arbetskraftsinvandrare. Peter Matic jobbade sedan på krogar runt om i Stockholm i många år, och avancerade snabbt från grovdiskare till kock. 1985 tog han och hustrun över lokalen på Hökmossevägen, en stillsam gata i ett bostadskvarter. Då var det ett kafé utan lagad mat.
Det ändrade de på. I år har de serverat rikliga frukostar och klassisk husmanskost i 40 år.
– Jag lagar stekt fläsk och bruna bönor, korv stroganoff, ärtsoppa och pannkakor, raggmunk och salt sill med potatis, till exempel. Det finns inget bättre i världen än svensk husmanskost, tycker Peter Matic.
Peter Matic lagar all mat. Den här dagen serveras panerad skäddafilé med Skagendressing och kokt potatis som dagens lunch.
Angie Gray
Det är tur att han är morgonpigg. De första frukostarna serverar han klockan sex och lunchgästerna dyker upp runt klockan nio. På 1980-talet fanns det gott om liknande ställen i Stockholm, för arbetare som gått av nattskiftet eller hade arbetspass i ottan.
– Nu finns det knappt några ställen kvar. Vi trivs och fortsätter, men vi är till åren. Dagen kommer då vi måste sluta och då hoppas vi att någon vill ta över, säger Peter Matic, som hunnit fylla 75 år.
Fruängsbon Kaj Sandås, Skärholmsbon Göran Svensson, Sundbybergsbon Bosse Högberg, Bredängsbon Ola Gladh och Segeltorpsbon Stig Näsström (ytterst till vänster) har lärt känna varandra i Hökmossens kaffestuga.
Angie Gray
En träffpunkt
Vid ett par av borden sitter ett gäng äldre män, som lunchat färdigt redan vid 10-tiden. Nu dricker de kaffe och småpratar. Att stämma träff är inte nödvändigt, förklarar de.
– Kommer man hit finns det alltid någon att prata med. Vi har lärt känna varandra här och pratar om allt möjligt, säger Bredängsbon och pensionären Ola Sandh.
Lastbilschauffören Kaj Sandås har varit stammis i 35 år. Han bor i Fruängen och fortsätter att styra kosan hit efter pensionen, både för matens och kamratskapets skull,
– Allt är gott, men min favorit är dillkött. Dillen ger grytan en så fin smak, säger han.
Peter Matic är på plats i Hökmossens kaffestuga klockan fem varje vardagsmorgon.
Angie Gray
Jobbar bra ihop
Det är Peter Matic som lagar maten. Det mesta andra hjälps han och Mira Matic åt med – som servering, disk och städning.
– Det går jättebra att jobba ihop som par. Vi trivs väldigt bra, annars skulle vi inte fortsätta, säger Mira Matic.