Brommabon Peter Örn har haft många höga positioner i samhället: ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund, verkställande direktör på Sveriges radio.
Etcetera.
Men kanske mötte han sitt livs utmaning inte i yrkeslivet utan under en resa till en av världens mest avlägsna platser:
Grönland.
I boken berättar Peter Örn och Mats Andréasson bland annat om smältande isar i is-väldet.
Hans Jensen
Vid ett tillfälle fick han uppleva hur en av det moderna samhällets många uppfinningar inte räckte till i detta karga isvälde.
– Jag hade köpt kängor som skulle klara 50 minusgrader. Jag höll på att förfrysa fötterna och fick låna ett par stövlar av isbjörnskinn, berättar Peter Örn.
Släde och hund, ett sätt att ta sig fram på snövidderna.
Mats Andréasson
Han låter beundrande på rösten när han beskriver händelsen. Tack vare isbjörnskinnen kunde han resa barfota resten av resan, säger han, utan att frysa om fötterna. Med barfota menar han att stövlarna av isbjörnskinn gjorde att han inte behövde strumpor.
"Ett förhållningssätt"
En ögonblicksbild av den hjälpsamhet han mötte från landets invånare under resan.
– Detta är det förhållningssätt man möter bland invånarna. I ett så pass tufft klimat som det här, där vädret kan förändras inom loppet av några minuter, där du plötsligt kan ha ett oväder över dig, måste du hela tiden vara rustad för att hjälpa varandra.
Peter Örn gjorde resan tillsammans med Mats Andréasson.
Tillsammans har de gjort tre resor till Grönland och ägnat ett år till att pränta ned sina reseupplevelser.
Allt finns nu utgivet som bok.
Vilka vänder ni er till med boken?
– Vi vänder oss den som är intresserad av Grönland, det är ingen lärobok utan vi hoppas att vi möjligen kan vidröra känslan hos den som läser boken att dit skulle jag vilja komma.
Vad fångade dig mest under resan?
– Möten med människor, vänligheten, att invånarna under tusentals år har levt under extrema arktiska villkor, där varje människa har en berättelse. Sedan är det landskapets oändlighet och skönhet, med isberg som sträcker sig flera hundra meter upp.
Intryck
Isbergen blev ett bestående intryck han fick med sig.
– Vi sa det någon gång att det nästan är en andlig upplevelse att betrakta isbergen, isberg stora som katedraler i vitt, turkos, blåis.
Peter Örn, Bromma.
Privat
De fick även uppleva synen av en annan bjässe, en levande sådan.
– Vi fick på nära håll se val, berättar han och bedömer att valen kan ha varit lite drygt tio meter från deras fartyg.
Boken ska inte i första hand ses som ett inlägg i klimatdebatten, enligt Örn.
– Men våra intryck bekräftar den internationella klimatpanelens (IPCC, FN:s mellanstatliga klimatpanel) redovisning, att inlandsisen är på väg att smälta bort vilket kommer leda till stora havshöjningar.
Vybild över grönländskt samhälle.
Mats Andréasson
– Annars är syftet med boken att berätta om Grönland, en alltmer uppmärksammad del av världen, dels av geopolitiska skäl (ett ökat intresse av att utvinna olja och gas i området), dels därför att det är en miljö som inte liknar någon annan och där man lever under extrema förhållanden.