Förra året vann en trävilla mitt i skogen, intill Paradisets naturreservat. Vad blir det i år? Ja, det bestämmer du och alla andra Huddingebor som röstar fram vinnaren av Huddinges byggnadspris. Det är kommunen som tar fram de nominerade, och Huddingeborna röstar fram vilken kandidat som ska vinna.

I år är två omtyckta parker eller grönområden nominerade, upprustningen av Sjödalsparken i Huddinge centrum och Nytorps mosse i Skogås/Trångsund. Bland de fem kandidaterna finns också en tillbyggnad till operationsbyggnaden vid Karolinska i Flemingsberg, tillbyggnaden av Tomtbergaskolan – som var med även i fjol – och en nybyggd villa i Stuvsta i gammal stil.

Syftet med priset är att uppmärksamma vad som byggs i Huddinge. Priset ska delas ut till en byggnad, ombyggnad eller anläggning som färdigställts under de senaste två åren.

Här är kandidaterna:

Nytorps mosse.

Nytorps mosse.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

Nytorps mosse i Trångsund

Mossen är en stor friluftspark för rörelse och motion med utegym, klättringsblock, trafiklek och cykeltrampbana.

Motivering: Nytorps mosse uppmuntrar till aktivitet genom att på ett lekfullt sätt bjuda in till hälsofrämjande och lärande upplevelser med utmaningar för alla åldrar. Mossen har utvecklats till en vacker artrik äng och fem skulpturer tillför en dimension av mystik och spänning. Upprustningen stärker parkens roll som populär samlingsplats i området. 

Arkitekt: Huddinge kommun, de fem skulpturerna är formgivna av Oslump AB. 

Sjödalsparken.

Sjödalsparken.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

Upprustningen av Sjödalsparken

Parken uppfördes på 1960-talet och upprustades under 2021. 

Motivering: Sjödalsparken har omvandlats till en självklar stadspark. Parken har en högklassig utformning och flera fina detaljer som exempelvis i formspråket hos den långa parksoffan och omsorgsfullt bearbetade välkomstskyltar. Tillsammans bidrar alla detaljer till en känsla av tidlöshet. 

Arkitekt: LAND arkitektur och Huddinge kommun.

Heimdalsvägen, Stuvsta.

Heimdalsvägen, Stuvsta.

Anna Z Ek/Huddinge kommun

Villa på Heimdalsvägen i Stuvsta

På en avstyckad tomt i ett av Huddinges äldre och välbevarade villaområden har en ny villa byggts som visar stor likhet med de äldre villorna runt omkring.

Motivering: Den nybyggda enfamiljsvillan nomineras för sin omsorgsfulla gestaltning och inplacering i en värdefull kulturmiljö. Villan är ett lyckat exempel på hur en ny byggnad kan utformas i en kulturmiljö och kan inspirera fler till att utforska egnahemsrörelsen arkitektur som är en viktig del av Huddinges bebyggelsehistoria. 

Arkitekt: En av fastighetens ägare tillsammans med Rörvikshus. 

O-huset intill Karolinska i Huddinge

O-huset intill Karolinska i Huddinge

Håkan Lindgren/Huddinge kommun

O-huset i Flemingsberg

Intill Karolinskas gamla operationsbyggnad från början av 1970- talet har Region Stockholm, genom Locum, uppfört en ny tillbyggnad.

Motivering: Byggnaden är fint anpassad till Huddinge sjukhus och utgår från dess formspråk men tillför mer dagsljus in i byggnaden och har getts en nutida omsorgsfull och högteknologisk sjukhusinredning. 

Arkitekt: White arkitekter.

Tomtbergaskolan.

Tomtbergaskolan.

Håkan Lindgren

Om- och tillbyggnaden av Tomtbergaskolan

Tomtbergaskolan har länkats samman med en modern tillbyggnad som stod klar hösten 2021. Skolan har nu plats åt 840 elever i klasserna F-6.

Motivering: De nya tillbyggnaden underordnar sig tydligt den ursprungliga skolbyggnaden som byggdes 1923 i klassicistisk stil. Den befintliga skolan har länkats samman med den nya delen i form av en ljusgård. Träklädda innerväggar dämpar ljuden så att det stora rummet upplevs som mjukt och konstnärliga utsmyckningar påminner om att detta är en miljö för barn. 

Arkitekt: HMXVArkitekter tillsammans med Witte Sundell.