Tre decennier har passerat sedan legendariska gruppen Esbjörn Svensson Trio (e.s.t.) grundades och 15 år sedan frontmannen och pianisten dog i en dykolycka på Ingarö.

På festivalens första dag sammanstrålar de två andra medlemmarna, Magnus Öström och Dan Berglund för att hylla sin vän och kollega tillsammans med bland andra Ulf Wakenius, Magnus Lindgren och Verneri Pohjola.

– Det känns som nyss, ­säger trummisen ­Magnus Öström.

– Och samtidigt jättelänge sedan, säger basisten Dan Berglund.

Trettioårsfirandet började som ett initiativ av deras tyska skivbolag, sedan nappade även Stockholm Jazz och bokade in dem som festivalens stora dragplåster. Så den 13 oktober spelar de här och dagen därpå i Köln.

Tar Esbjörns plats

Den som får äran att ta Esbjörns plats på pianopallen är Joel Lyssarides.

– Han är otroligt bra – och väldigt inspirerad av Esbjörn. Han har verkligen vuxit upp med musiken, vilket känns väldigt fint. Han är förresten lika gammal som e.s.t., säger Dan Berglund.

Lyssarides är långt ifrån ensam om att ha inspirerats av e.s.t. Trion satte ett avtryck i den svenska jazzen som inget annat band. Hur stort har Magnus och Dan förstått först senare.

– Summan av oss tre blev större än tre, något unikt. Den typen av musik fanns bara
i trion, säger Dan Berglund.

– Vi bröt igenom en barriär och nådde ut till de allmänna musiklyssnarna. Det var många som sa: Jag gillar inte jazz men jag tycker om det här, fortsätter Magnus Öström.

Anledningen menar de var att Esbjörn Svenssons musik var färgad av både pop, rock och klassiskt. ”Väldigt lättlyssnat men om man vill förhållandevis komplext”, som Magnus uttrycker det.

Han och Esbjörn lärde känna varandra redan som barn och vännens dramatiska död var förstås ett blytungt slag både privat och musikaliskt.

– Det var jättesvårt. Vi bodde tvärs över gatan när vi var små. Jag var väl tre och han fyra år när vi träffades. Vi lärde oss spela tillsammans enligt trial and error-metoden, berättar han.

– Jag insåg nyligen att det tog nästan tio år för mig att känna att saknaden hade lugnat sig. Nu ligger den bara där som en ton i bakgrunden.

Har en grupp ihop

Så småningom inledde Dan och Magnus nya karriärer, på varsitt håll och senare även tillsammans i trion Rymden. Dan Berglund bildade Tonbruket, som också spelar på festivalen.

– Det var något som pockade på. Skivbolaget hade redan innan Esbjörn gick bort pratat om att vi kunde göra varsin soloskiva och jag ville se om jag kunde stå på egna ben. Kan jag spela liksom? Det var fantastiskt och för­lösande, säger han.

Magnus startade Magnus Öström Group. På hans första platta finns en låt till­ägnad Esbjörn.

– Det var den första låten jag skrev efter det som hände. Jag sa till slut ja till något, på så sätt tog jag mig vidare. Det hjälpte att jobba, jag kände att något levde säger han.

Fira och minnas

Båda spelar nästan uteslutande utomlands, i Tyskland, Polen, Rumänien och Baltikum. Men nu blir det alltså Stockholm inför närmare 2 000 personer i Filadelfiakyrkan.

– Det blir kul att bara fira och minnas – och spela hemma, säger Magnus ­Öström.

Dan Berglund fyller i:

– Ja, och spela bra musik. Man slås av det när vi repar: Vilka bra låtar det är!