När den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan under påsken åkte runt i Sverige för att bränna koranen ledde det till stora upplopp. I Jönköping valde prästen Fredrik Hollertz att ringa i sina kyrkklockor under koranbränningen för att överrösta händelsen.

Ungdomsföreningen SWAT i Järfälla valde efter det att tilldela prästen ett diplom och förebildsmedalj för vad han gjort.

– Vi pratade mycket om det och ville göra något då vi uppskattade vad han gjorde. I styrelsen är flera muslimer och jag själv som muslim såg det som ett viktigt sätt att främja demokratin och religionsfriheten, menar styrelsemedlemmen Israa Abdulkader.

Åt pizza

Fredrik Hollertz tog sig till Järfälla för att ta emot diplom och medalj. Under mötet pratade de om vad som hände under upploppet.

– Vi åt på en pizzeria i Kalhäll och pratade även om det vardagliga livet. Från mötet tar jag med mig att man inte behöver tillhöra en religion för att förstå att människor är förtryckta, och att man ska stå upp för andra. Det tror jag att många kan lära sig av, säger Israa Abdulkader.

Polisanmälan

Efter händelsen polisanmäldes Fredrik Hollertz, samt delgavs misstanke, för störande av allmän sammankomst för att ha låtit klockorna ringa.