"Det enda vi vill är ju att förbättra, göra det snyggare och mer miljövänligt", säger Kent Kjellberg i brf Domaren. Enligt föreningen är de gamla balkongerna så slitna att armeringsjärn tittar fram. Foto: Stefan Källstigen

De har väntat länge på nya balkonger

En rapport som kommunen tagit fram visar att Vaxholms bygglovsavdelning har stora problem – problem som även går ut över Vaxholmsborna. I brf Domaren tycker man det är svårt att få kontakt med bygglovshandläggarna.

  • Publicerad 11:30, 26 nov 2020

Här utnyttjar de maxgränserna för att svara på allting.

– Det är skrämmande. De har inte ens bemödat sig att komma hit, säger Kent Kjellberg, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Domaren på Kapellgatan i Vaxholm.

Sedan sommaren 2019 försöker föreningen få byta ut sina slitna balkonger, tilläggsisolera och bygga fem nya vindsbalkonger, precis som grannföreningen intill fått göra.

Svårt att få tag på kommunens handläggare

Helst vill föreningen träffa en bygglovsansvarig på plats, så att de kan utforma sin ansökan så att den blir godkänd.Men enligt Kent Kjellberg är kommunens bygglovshandläggare svåra att få tag och har låtit ärendet dra ut på tiden.

Grannföreningen till brf Domaren, till höger om skorstenen, har vindsbalkonger. Foto: Stefan Källstigen

Christoffer Amundin, chef för Vaxholms bygglov- och GIS-enhet håller inte med.

– Vi har inget intresse av att dra ut på tiden. Men man måste själv sätta sig in i frågorna.
Enligt honom fick kommunen förfrågan då coronapandemin kom och fysiska möten skulle undvikas. Dessutom anser han inte att ärendet är "komplicerat".

– Det är inte meningen att vi ska hålla onödiga möten.

Är ni svåra att få tag i?

– På mailfrågor är skyldiga att svara inom 48 timmar. Men vi får inte rådge i frågor där vi fattar beslut, då blir vi jäviga. Vi får bara ge allmän information.
 

Kent Kjellberg, vice ordförande i brf Domaren, tycker att kommunens bygglovshandläggare borde komma till föreningen så att de kan se på plats vad som kan tillåtas. Foto: Stefan Källstigen

Brf Domarens ordförande, Anders Holmsten, har en annan uppfattning:

– Jag jobbar som byggprojektledare i andra kommuner och jag har inte stött på något liknande. Här utnyttjar de maxgränserna för att svara på allting – de utnyttjar det till sin spets, säger han.

Rapport: Därför dröjer byggloven

Han hävdar att han mailat en bygglovshandläggare och då fick ett automatsvar att denne nås lättast på mail på torsdagar och fredagar. Sedan dröjde det egentliga svaret tio veckor.

”Erbjöds kvartsmöten”

När föreningen i augusti till slut erbjöds ett möte – på kommunens kontor – fanns bara tre lediga tider: En kvart i september, en kvart i oktober och en i november, berättar Anders Holmsten.

– Det känner jag inte till om att någon handläggare sagt, säger Christoffer Amundin.
– Men det är det enskilda fallet och bemanningen som avgör om det ska vara ett möte.

Kommunen ska även sagt att grannföreningen saknar bygglov för sina vindsbalkonger. Men brf Domaren hävdar att de fann bygglovet – hos kommunen.

– Det spelar ingen roll. Vi är skyldiga att pröva varje ärende för sig säger Christoffer Amundin.

”Problemen har funnits lång tid”

Allt längre handläggningstider

Under åren 2015-2019 ökade handläggningstiden på Vaxholms bygglovsavdelning med 50 procent – från i snitt 11,1 till 16,8 veckor.

Under samma period ökade antalet anställda på avdelningen med 50 procent.

Ärendemängden under samma period ökade med 20 procent, varav mängden bygglovsärenden var i stort sett konstant.

Under samma period har antalet tillsynsärenden som man inte hunnit med ökat.

Källa: Vaxholms stad/Startpoint

Visa merVisa mindre