– Det är skrämmande. De har inte ens bemödat sig att komma hit, säger Kent Kjellberg, vice ordförande i bostadsrättsföreningen Domaren på Kapellgatan i Vaxholm.

Sedan sommaren 2019 försöker föreningen få byta ut sina slitna balkonger, tilläggsisolera och bygga fem nya vindsbalkonger, precis som grannföreningen intill fått göra.

Svårt att få tag på kommunens handläggare

Helst vill föreningen träffa en bygglovsansvarig på plats, så att de kan utforma sin ansökan så att den blir godkänd.Men enligt Kent Kjellberg är kommunens bygglovshandläggare svåra att få tag och har låtit ärendet dra ut på tiden.

Christoffer Amundin, chef för Vaxholms bygglov- och GIS-enhet håller inte med.

– Vi har inget intresse av att dra ut på tiden. Men man måste själv sätta sig in i frågorna.Enligt honom fick kommunen förfrågan då coronapandemin kom och fysiska möten skulle undvikas. Dessutom anser han inte att ärendet är "komplicerat".

– Det är inte meningen att vi ska hålla onödiga möten.

Är ni svåra att få tag i?

– På mailfrågor är skyldiga att svara inom 48 timmar. Men vi får inte rådge i frågor där vi fattar beslut, då blir vi jäviga. Vi får bara ge allmän information. 

Brf Domarens ordförande, Anders Holmsten, har en annan uppfattning:

– Jag jobbar som byggprojektledare i andra kommuner och jag har inte stött på något liknande. Här utnyttjar de maxgränserna för att svara på allting – de utnyttjar det till sin spets, säger han.

Läs även https://www.mitti.se/nyheter/rapport-darfor-drojer-byggloven/reptkz!jZ4fVzKxWla8tA6Lh851A/

Han hävdar att han mailat en bygglovshandläggare och då fick ett automatsvar att denne nås lättast på mail på torsdagar och fredagar. Sedan dröjde det egentliga svaret tio veckor.

”Erbjöds kvartsmöten”

När föreningen i augusti till slut erbjöds ett möte – på kommunens kontor – fanns bara tre lediga tider: En kvart i september, en kvart i oktober och en i november, berättar Anders Holmsten.

– Det känner jag inte till om att någon handläggare sagt, säger Christoffer Amundin.– Men det är det enskilda fallet och bemanningen som avgör om det ska vara ett möte.

Kommunen ska även sagt att grannföreningen saknar bygglov för sina vindsbalkonger. Men brf Domaren hävdar att de fann bygglovet – hos kommunen.

– Det spelar ingen roll. Vi är skyldiga att pröva varje ärende för sig säger Christoffer Amundin.

Läs även https://www.mitti.se/nyheter/problemen-har-funnits-lang-tid/reptkz!w6zUf3Yl0koyq7qiKqmuUQ/