För en månad sedan släpptes boken "Öbor – levnadsberättelser från Stockholms skärgård” av Ingrid Hedman och Ylva Bergman.

Boken innehåller 16 personporträtt av kvinnor och män, födda på 1940-talet och tidigare, boende på öar från Gräsö i norr till Landsort i söder.

– Det är dels en reflektion över deras liv och hur de har haft det men också diskussioner kring framtiden i skärgården, säger Ylva Bergman.

Skärgården befinner sig i en brytningstid där de flesta av de gamla näringarna och traditionerna är på väg att försvinna och öarnas demografi förändras.

– De uttryckte att det är ledsamt att yrken försvinner och skärgården avfolkas. Men det finns en vilja att lämna över. Det finns en optimism på många håll även om utvecklingen i skärgården ser lite dyster ut.

Rune Wikström, 82, från Möja, är en av personerna i boken.

Rune Wikström, 82, från Möja, är en av personerna i boken.

Ylva Bergman

Innan det är försent

Ingrid och Ylva är journalister på tidningen Skärgården och har spenderat mycket tid bland öarna i barndomen.

Ylva seglade som ung och lärde känna öarna på det viset. Ingrid spenderade varje sommar på den lilla ön Särsö och har i vuxen ålder haft ett fastboende och ett fritidsboende på Blidö.

Bokidén fick duon för två år sedan.

– Genom jobbet har vi varit ute och träffat massa personer och hört fascinerande levnadsöden och känt att vi inte riktigt har kunnat ge dem det utrymme vi tycker att de förtjänar, säger Ylva.

– Det känns viktigt att bevara de här berättelserna som annars riskerar att gå förlorade. Vi ville fånga skärgårdshistorien medan tiden ännu fanns. Tyvärr har tre stycken av de vi intervjuat redan gått bort, fyller Ingrid i.

Fyrmästare på öppet hav

Ett livsöde som har gjort ett extra avtryck på Ylva är fyrmästaren Marianne Brus.

– Hon har bott på Understen mitt ute i Ålands hav och jobbat som fyrmästare. Hon berättade så jäkla fint om sina upplevelser utifrån den här lilla, karga ön mitt ute i ingenstans. Att sitta där och ha den öppna horisonten. Marianne hade radiokontakt med fartyg från hela världen så hon kände sig aldrig ensam där ute.

Marianne Brus, 93, Sveriges första och enda kvinnliga fyrmästare.

Marianne Brus, 93, Sveriges första och enda kvinnliga fyrmästare.

Ylva Bergman

"Småkärv skärgårdsgubbe"

Efter boksläppet har Ingrid och Ylva besökt olika skärgårdsöar och föreläst.

– Vi har fått kommentarer från bofasta som känner igen sig. Det tycker vi känns extra kul, säger Ylva.

Ingrid håller med.

– Det finns en lite småkärv skärgårdsgubbe som sa att det här är en av de bästa böckerna han har läst. Det är ett otroligt fint betyg. För mig har det känts viktigt att förvalta människornas berättelser på ett korrekt sätt och att vår gemensamma kärlek för skärgården ska genomsyra hela boken, säger hon.

 Öbor – levnadsberättelser från Stockholms skärgård. Bokförlag: Hedman & Bergman förlag.

 Öbor – levnadsberättelser från Stockholms skärgård. Bokförlag: Hedman & Bergman förlag.

Hedman & Bergman förlag