På dagarna går de sista året på naturprogrammet på Jensen gymnasium norra vid Vanadislunden. På kvällarna hämtar de surdegsbröd från Thelins konditori på Kungsholmen och Ica Maxi i Solna.

– Vi hämtar det samma kväll, så det är inte gammalt. Vi tar bröden, skär upp dem i små kuber och gräddar dem i ugnen så att det blir lite som krutonger. Så smaksätter vi dem med olika kryddor, säger Matteus Bé Aben, 18.

– Det finns tre smaker, gräddfil och lök är bästsäljaren. Sedan har vi paprika med havsalt och tunnare crostini med ost och vitlök. Tidigare hade vi en söt krutong gjord på kanelbullar också. Det har varit många timmar och sena kvällar då vi bara varit hemma och testat smaker.

Tonvis med bröd slängs

Tillsammans med Kelina Kycyku och Niver Kaspo startade de ungdomsföretaget Crispies. Vännerna går sista året på naturprogrammet på Jensen gymnasium norra vid Vanadislunden och kom på idén under en kurs i ung företagsamhet.

– Det är lite speciellt att man har en UF-kurs på naturprogrammet, vi är sista kullen som har det. Vi är naturelever, så man tänker att vi bara ska sitta och hålla på med massa biologi, kemi och fysik. Men det är jättekul att få prova på det här, säger Matteus.

Sourcream and onion är favoriten. Påsarna är gjorda av ekologisk kartong som går att återvinna. Etiketterna fäster ungdomarna själva.

Sourcream and onion är favoriten. Påsarna är gjorda av ekologisk kartong som går att återvinna. Etiketterna fäster ungdomarna själva.

Crispies

Studier visar att det i genomsnitt slängs 80 500 ton bröd i Sverige varje år – det motsvarar ungefär åtta kilo per person eller 350 limpor i minuten. Till skillnad från annat matsvinn sker det mesta brödsvinnet innan någon köper det.

Brödet slängs eller skickas tillbaka till bagerierna, och kan användas till att bland annat göra jäst, etanol, djurfoder och biogas eller brännas för värme.

– Vår produkt är till för miljön. Vi har sålt 160 paket och räddat över 40 kilo bröd, säger Matteus.

– Det har gått bra, men inte så bra vi trodde att det skulle gå i början. Men vi har gått med vinst i alla fall. Vi har mest sålt på mässor. Sedan har några köpt via Instagram, då kanske de har mött oss skolan.

Hittills har de fått höga betyg i alla moment, men slutbetyget återstår. Det är oklart om företaget knaprar vidare till hösten.

– Jag hoppas plugga läkarprogrammet, Niver industriell ekonomi och Kelina kanske ska ta en sabbatstermin men ska också läsa vidare.