I fyra veckor har 16-åriga Izabelle Hammarstedt och Sofia Grufman jobbat med sitt företag "SI smycken". Under sommarmånaden har de suttit hemma hos Sofia i Viksjö och skapat armband, ringar och halsband. För varje sålt smycke har 10 procent donerats till organisationen Vaccination forward.

Framtida entreprenörer

Det är via "Rookie startups" som vännerna under en månad sommarjobbat med att skapa sitt egna företag.

– Det har inte varit själva skapandet av smycken som var viktigt för oss när vi skapade företaget, säger Izabelle Hammarstedt.

– Det är det att vi donerar pengarna och varit en del av att hjälpa till som känts bra, egentligen hade vi kunnat göra något annat än smycken, fortsätter hon.

Vill öka vaccinationen

För vännerna var det ett självklart val att skapa ett företag som skulle donera pengar för att öka vaccinationstakten i världen.

– Coronapandemin har påverkat hela världen och ska vi kunna komma tillbaka till något normalläge behöver alla bli vaccinerade. Alla länder har ju inte råd med detta och då ville vi hjälpa till, menar Sofia Grufman.

Än så länge har företaget kunnat donera cirka 600-700 kronor till organisationen.

– Det blir cirka sju eller åtta vaccinerade, det känns väldigt bra, säger Sofia Grufman.

Coachar unga entreprenörer

21-åriga Martin Al Khalili är en av dem som sommarjobbar som coach. Han har varit med och stöttat ungdomarna under tiden som de jobbat.

– I slutet av dagen handlar det om att ungdomarna ska kunna tro på sig själva och att de kan göra förändring i framtiden. Här frodas ungdomarna i den tanken, menar han.

Som coach har han spenderat sommaren med att svara på de framtida entreprenörernas frågor, hjälpa till att utveckla affärsplaner och kommit med tips.

Om en vecka tar de unga entreprenörerna sommarlov, då slutar även Martin Al Khalils jobb som coach. För honom har det varit kul att få ta del av ungdomarnas utveckling.

– Det har verkligen varit intressant kan jag säga, man märker tidigt vilka som har tänkt för stort eller vilka som varit realistiska.

För Izabelle Hammarstedt och Sofia Grufman har sommarmånaden varit väldigt lärorik.

– Det har varit väldigt intressant och det har varit en stor upplevelse, tycker Sofia Grufman.

– Det är inte så många som har fått göra det här så det var kul att vi fick vara med, fortsätter Izabelle Hammarstedt.